Keltainen kirjasto #132: Ehkä jossain muualla

Romaani Ehkä jossain muualla on Amos Ozin debyytti Keltaisessa kirjastossa, ja ilmeisesti hänen esikoisromaaninsa muutenkin. Teoksen tarina ei oikein hahmotu – ainakaan alusta loppuun. Missä määrin se on tarina kibbutsilta, missä määrin kibbutsista, ja missä määrin juuri muutamasta kibbutsin ihmisestä?

Tarina kibbutsilta: Tarina on osin kibbutsin elämän, niin vastoinkäymisten kuin ilojenkin, päiväkirjamaista kuvailua. Näin kibbutsi on tausta, jolla tapahtuu, mutta jonka yksilöt eivät välttämättä ole pääosassa.

Tarina kibbutsista: Kibbutsilla voi olla oma historiansa, ja sitä voi käsitellä melkein persoonana – tiettynä kibbutsina muiden omanlaistensa kibbutsien joukossa. Tällöin kibbutsilla on ikioma historiansa, joka näyttäytyy osin sen henkilöiden tai heidän vanhempiensa kautta. Kibbutsilla on myös ikioma tulevaisuutensa, jota se ei sellaisenaan jaa muiden kibbutsien kanssa.

Tarina muutamasta kibbutsin ihmisestä: Saippuaopperamainen mutta vähän traagisemman sävyinen tarina keskittyy muutamaan ihmiseen ja heidän historioihinsa, suhteisiinsa sekä uskottomuuksiinsa. Periaatteessa tämä tarinan taustalla ei kibbutsin tarvitsisi olla – sen verran yleisinhimillisistä teemoista on kysymys – mutta väistämättä kibbutsi on osa heidän tarinaansa ja heidän tarinansa osa kibbutsin tarinaa.

Voiko siis sanoa, että Ehkä jossain muualla olisi tarina tästä kaikesta? Eipä oikeastaan. Nämä kolmenlaiset tarina-ainekset eivät kietoudu yhteen tavalla, joka sen sallisi. Ne tuntuvat käynnistyvän erillään ja etenevän jotenkin eritahtisesti – vaikka likimain viimeisellä sivulle ne sitten päättyvät.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *