Keltainen kirjasto #147: Shosha

Isaac Bashevis Singerin romaani on saanut nimensä yhdeltä sen henkilöistä. Shosha on Shoshan kertojahenkilön lapsuudenystävä, nuori nainen jolla nykyään varmaankin todettaisiin kehitysviivästymä, ja jonka kanssa kertoja menee naimisiin vaikka samalla menettääkin mahdollisuuden miljoonaomaisuuden.

Mutta vaikka tarinan nimi on Shosha, se ei tunnu Shoshan tarinalta.

Voi tietenkin kysyä, tarvitseeko tarinan nimen kertoa, kenen tarina se on. Eihän James Joycen Ulysses ole Odysseuksen tarina vaan Leopold Bloomin – paitsi että Bloom on tavallaan Odysseys tai ainakin hänen tarinansa on yksi odysseija. Drina-joen silta ja Odessalaisia kertoivat myös jotain tarinoiden keskeisistä hahmoista nimissään.

Eihän tarinan nimen tarvitse olla henkilön nimi. Mutta miksi Shosha sai nimensä Shoshalta?

Shosha tavataan ensimmäisen kerran tarinan alussa, kun kertoja Aaron Greidinger kuvaa lapsuuttaan. Shosha kuitenkin jää unhoon pitkäksi aikaa, kun Greidingerin perhe muuttaa toiseen taloon – ei kauas, mutta sen verran että etäisyys kuitenkin käytännössä erottaa lapset.

Kertoja seikkailee näytelmien ja filmitähtien maailmassa, enimmäkseen kuitenkin köyhänä kirjoittajana, jonka horisontissa on koko ajan natsien nousu ja juutalaisvihan kasvu. Tavalla, joka näyttää elämän hukkaan heittämiseltä, hän jättää rakastajatterensa ja varakkaan ystävänsä mennäkseen köyhyydessä ja kurjuudessa naimisiin käsiinsä etsimänsä Shoshan kanssa.

Entä Shoshan näkökulma? Shosha kertoo omalla vähän lapsellisella tavalla miehelleen peloistaan ja iloistaan. Sen enempää hänen päänsä sisäänsä ei kuitenkaan mennä. Tämä ei sittenkään ole hänen tarinansa.

Shoshan viimeisessä luvussa hypätään vuosikymmeniä eteenpäin muistelemaan kuolleita. Shoshankin kuolema todetaan parilla lauseella. Hän vain sotaa paetessaan ”ei kai jaksanut enää elää”.

Mutta Shosha ei ollutkaan Shoshan tarina.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *