Keltainen kirjasto #35: Loppuunpalanut

Graham Greenen Loppuunpalanut esittelee lukijalle päähenkilön, arkkitehti Querryn, jonka tarinan muut tuntevat paremmin kuin lukija tulee tuntemaan. Querry haluaisi matkata ja elää tuntemattomana ja päätyy leprasairaalaan Kongossa. Hänet tunnistetaan ja hänen tarinansa tunnetaan – ja sitä halutaan jatkaa.

Tehtailija Rycker haluaisi sitoa Querryn omaan uskonkamppailunsa tarinaan. Querryn nuori ja kärsivä vaimo Marie kertoo hänestä ja arkkitehdistä tarinaa, joka tekee Querrystä osan Marien selviytymistarinaa – tai tragediaa – vaikuttaa myös suuresti siihen, kuin päähenkilön tarina päättyy. Kylän uskonmiehet kertoisivat hänestä mielellään pyhimyksen. Sensaatioreportteri Parkinsonin puolestaan kertoo väkisin Querryn tarinaa eteenpäin otsikoita janoavalle läntiselle yleisölle, ja samalla kertoo myös miehen menneisyyden ja nykyisyyden sellaisiksi, ettei päähenkilö itse tulkintoja allekirjoittaisi. Kyse ei suoranaisesti ole valehtelusta, vaan merkityksenannosta eri tarpeisiin.

On kiehtovaa, kuinka vähäeleisesti Greene rakentaa tilanteen, jossa sivuhahmojen tarinat ja vaikuttimet tunnetaan paremmin päähenkilön, mutta ilman että Querry keskushenkilön asema horjuu – päinvastoin juuri tämän vuoksi kaikki pyörii hänen ympärillään. Missäköhän määrin lukija yleensä samaistuu kirjan päähenkilöön? Yleensähän ihminen arvelee tietävänsä tarinansa päähenkilön eli itsensä vaikuttimista ja taustoista enemmän kuin toisten, mutta tämä tarina kääntää asetelmaa toisenlaiseksi.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *