Keltainen kirjasto #39: Neiti

Ivo Andrićin Neiti kuuluu Keltaisen kirjaston kirjoihin, joiden tarinan tausta on sodassa. Päähenkilön eli neiti Rajka Radojkan tarina kuitenkin alkaa henkilökohtaisesta tragediasta eli hänen kauppiasisänsä vararikosta ja kuolemasta. Ensimmäisen maailmansodan globaali tragedia on neidille puolestaan vaurastumisen aikaa.

Kirjoittajan aikaisemmin sarjassa julkaistu romaani piti keskiössään monisatavuotisen rakennelman, joka pysyi liki ennallaan sukupolvien vaihtuessa. Neidin lähestymistapa on toinen ja huomio on suunnattu yksittäiseen ihmiseen, jonka elämä jää verrattain lyhyeksi ja joka ei oikeastaan itsekään huomaa aikakauttaan muutoin kuin siitä näkökulmasta, mitä kannattaa kulloinkin ostaa tai myydä. Kerronta keskittyy yhteen ihmiseen, mutta tämä yksi ihminen ei oikeastaan keskity itseensä vaan omaisuuteensa.

Jään miettimään, kuinka eri lukijat lukevat tarinan. Mielestäni Andrić kertoo tarinansa toteavasti ja jättää moraaliset arvostelemat lukijalle. Saattaisiko joku toinen katsoa kirjailijan esittävän paheksuntansa päähenkilölleen ja ikään kuin synnynnäisellä sydänvialla kostavansa tälle? Katsoisiko kolmas, että tarinan loppu on traaginen, mutta lähinnä siksi että kohtalo riistää neidiltä vielä suuremman omaisuuden, johon hän olisi ollut omalla ponnistelullaan oikeutettu? Kertoipa kirjoittaja mitä tahansa ja kuinka hyvänsä, lukija asettaa tarinaan oman kerroksensa.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *