Keltainen kirjasto #81: Uhri

Minulla kesti kauan keksiä, mistä Saul Bellow’n romaanissa Uhri saattaisi minulle olla kysymys. Mieli yrittää rakentaa löytää tarinasta jonkinlaisen teeman – tai rakentaa siihen sellaisen – tehdäkseen tapahtumat ymmärrettävimmiksi ja helpommin muistettaviksi.  Joskus klassikot ovat kollektiivisesti niin läpiluettuja että tulkintakehys on suorastaan pakotettu. Toisinaan käy niin, että mitään kantavaa ideaa ei keksi eikä hallitse kieltä, jolla teoksesta olisi Wikipedia-artikkeli.

Englanninkielisen Wikipedia-artikkelin mukaan kyse on vastuusta ja kypsymisestä. Olenko samaa mieltä? En voi tulkintaa kieltääkään – onhan se yhteensopiva lukemani kanssa. Se ei kuitenkaan ole kuva, joka minulle vahvimmin välittyi. Päähenkilö Asa Leventhalin pieni veljenpoika sairastuu ja menehtyy ja Leventhalin elämään ja asuntoon tuppautuu puolituttu Albee vaatimaan häntä tilille väryyksistä. Leventhal jää avuttomaksi monenlaisiin hämmennyksiinsä – yrittäen selvittää paitsi omassa päässään niin myös ystäviltään mistä nykyisyydessä ja menneisyydessä on kysymys – ja joutuu myös rakentamaan uutta suhdetta veljeensä. Asiat ratkeavat ainakin näennäisesti, joskin ilman selkeää yhteyttä näihin pohdintoihin, mutta viimeinen kohtaus Leventhalin ja Albeen välillä vuoden kuluttua edellisestä tuntuu kääntävän taas jotain päälaelleen.

Minun oli vaikea oma-aloitteisesti nähdä tarinassa selvää vastuuaspektia. Ehkä lukukokemukseni oli sekava, mutta en voi mitään sille että keskeisin tarinan viesti itselleni oli suunnilleen ”asioita tapahtuu ja sille ei välttämättä voi mitään, joskus asiat ovat kaoottisia.” Väistänkö tällä tulkinnalla sen, että en saanut kiinni punaista lankaa? Ehkä, mutta joskus sellaista vain tapahtuu.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *