Ursula Le Guin: Maailman syntymäpäivä ja muita tarinoita

Ursula K. Le Guinin Maailman syntymäpäivä ja muita tarinoita koostuu useista novelleista ja kokoelman päättävästä pienoisromaanista ”Kadotetut paratiisit”. Sen tarina pani erityisesti miettimään.

”Kadotetuissa paratiiseissa” ollaan sukupolvialuksella, joka on avaruudessa matkannut kohti määränpäätään jo niin kauan, että matkan aloittaneet ovat pian kaikki kuolleet. Heidän jälkeläisensä – itse asiassa kolmas ja neljäs sukupolvi matkaanlähtijöiden jälkeen – on kasvamassa vastuuseen ja valtaan aluksessa.

Se, mikä minua eniten ajatteluttaa pienoisromaanissa, on matkalaisten tapa kertoa aluksensa tarinaa ja samalla mieltää oma merkityksensä maailmankaikkeudessa.

Vaikuttaa siltä, että sukupolvialus asukkaineen oli alun perin siirtokunta, jolla oli aivan konkreettinen päämäärä: tietty planeetta. Lähtijöitä seuraavista sukupolvista kuitenkin vasta viides ja kuudes tavoittaisivat tuon planeetan. Kaikki ”keskisukupolvista” eivät pysty mieltämään oman elämänsä merkitystä tällaisen välivaiheen kulkijoina. He tarvitsevat – ihmisiä kun ovat – enemmän. Tällainen tarina ikään kuin sivuhenkilöinä ei riitä.

Niinpä heidän mielessään kehittyy uudenlainen tapa kertoa matkaa ja oman elämänsä tarkoitusta.

”Lähtöpaikka ja kohde ovat nyt pelkkiä metaforia. Niillä ei ole todellisuutta. Matka on ainoa todellisuus. Matka on oma päämääränsä.”

Mikä oli kerran todellisuutta ja odottaa ohjelmoidun reitin toisessa päässä muuttuukin suurelle osalle vain myytiksi. Matka ja alus, jota he elävät koko elämänsä, ovat Autuus, elämän tarkoitus.

Aluksen perustuslaki kieltää uskonnon, mutta Autuuden kannattajat eivät mielestään ole perustaneet uskontoa: kaikkihan eli alus ja matka ovat mitä konkreettisimpia asioita. He eivät tee väittämiä yliluonnollisesta.

Merkitys ei ole mitään yliluonnollista. Se kuitenkin ylittää havaittavan todellisuuden siten, että se täytyy rakentaa, tulkita, kokea. Ihminen tarvitsee merkityksellisen tarinan itselleen, ja sitä tavoitellessa tarpeen mukaan myyttii muuttuu todeksi ja tosi myytiksi.

Kategoria(t): tieteiskirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *