
Tällä hyllyllä on vain James Graham Ballardia. Hyllyä ei ole täytetty loppuun asti, koska en pidä siitä, että kirjailijan rivi täytyy katkaista – ja Ballardin jälkeen hyllyssäni on pitkä rivi Iain (M.) Banksia.
J.G. Ballard on yksi minulle merkityksellisempiä kirjailijoita. Siitä lienee kiittäminen myös Tähtivaeltaja-lehteä, mutta ei niistä tarinoista nyt sen enempää. Näiden teosten hankkimisestakaan ei ole sen kummoisempia tarinoita.
Iso osa Ballardin tuotannosta on jaettavissa neljän teoksen sarjoihin. Varhainen katastrofinelikko, jota tässä edustavat Uponnut maailma ja Kuivunut maailma, ei päässyt itselleni kovin läheiseksi. Vaikka kyse ei lopulta ole vain luonnonkatastrofeista vaan myös sisäisen maailman romahtamisesta, jokin kerronnan intensiteetissä tai tapahtumien kuvauksessa ei onnistu iskemään niin kuin myöhemmät teokset.
Seuraava katastrofinelikko The Atrocity Exhibition, Crash, Concrete Island ja Tornitalo onkin sitten sellainen sarja, että se voi olla osalle jo liikaa. Periaatteessa kolme jälkimmäistä ovat vain ensimmäisen valikoitujen teemojen syventämistä, mutta The Atrocity Exhibitionin intensiteetin jälkeen saattaa tarvitakin hieman rauhallisempaa sisäavaruuden ja yhteiskunnan yhtäaikaisen romahduksen tarkastelua.
Vaikka Ballard ei olisi kirjoittanut mitään muuta, hänen pitäisi olla länsimaisen kirjallisuuden kaanonissa.
Ennen kolmatta katastrofinelikkoa Ballard näytti kertojantaitojaan muun muassa omaelämäkerrallisissa romaaneissa ja joissakin surrealistisemmissa teoksissa. Uran viimeinen nelikko Cocaine Night, Super-Cannes, Millennium People ja Kingdom Come palaa jossain määrin aikaisemman nelikon teemoihin, mutta maanläheisemmin ja sen vuoksi vähän uskottavammin ja sen vuoksi julmemmin.
Aikaisemmin Ballard kärjisti ja kuvasi symbolisesti nykyihmisen piilotettujen patologioiden ja yhteiskunnan sivistyksen ohuen pinnan leikkauspisteessä häämöttävää katastrofia, mutta viimeisessä nelikossa kyse on melkein vallitsevan tilanteen kuvauksesta.
Ja jos maailma menee edelleen suuntaan, johon se on mennyt, viimeinen katastrofinelikko kertoo pian vanhoista paremmista ajoista.