Muumit ja alkuperäisen paremmuus

Muumeista on tehty uusi animaatiosarja. Se on tietenkin väärin, sillä alkuperäinen on aina parempi.

Alkuperäisyys on kuitenkin hyvin suhteellista. Monet ilmeisesti pitävät 1990-luvun Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjaa alkuperäisenä, kun vertailua tehdään. Sitä voi pitää absoluuttisen alkuperäisenä televisiosarjana vain, jos jättää huomiotta viisi tai kuusi aikaisempaa animaatiosarjaa.

Usein ”alkuperäisyys” liittyy ihmisen omaan elämäntarinaan: useimmilla alkuperäiset muumit ovat niitä, joita itse katsoi lapsena tai lapsensa kanssa ennen tätä uutta sarjaa. Alkuperäinen ja autenttinen on sitä, mikä itselle oli ensimmäinen, uusi ja ihmeellinen. Muut on tehty jotenkin väärin.

Tämä voisi ainakin periaatteessa johtaa siihen, että Tove ja Lars Janssonin muumisarjakuville tarinoiltaan ja visuaaliselta ilmeeltään mahdollisimman uskollinen animaatiosovitus olisi joillekuille alkuperäistä huonompi tai suorastaan pilkantekoa. Lastenohjelmaan kun ei sovi se, että oudon kulmikkaiksi piirretyt satuhahmot ryyppäävät maailmanloppua odottaessaan.

Olisi harmi kuulua ryhmään, jolle muumien historiassa verrattain myöhään ilmestynyt Muumilaakson tarinoita on alkuperäisyyden ja siten laadun mittatikku. Yhtä surullista olisi kuitenkin arvottaa kaikki myöhemmät tulkinnat sen mukaan, kuinka samankaltaisia ne ovat Tove ja Lars Janssonin kronologisesti varhaisimpien muumitarinoiden kanssa. Uusien teosten arvo voi olla juuri niiden erilaisuudessa samanlaisuuden sijaan: mitä muuta kuin variaatioita muutamasta eri teemasta maailman miljoonat tarinat ovat – siitä riippumatta, esiintykö niissä samannimisiä henkilöitä?


Kategoria(t): elokuvat ja televisio Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *