Keltainen kirjasto #59: Taipumaton tahto

John Steinbeckin Taipumaton tahto sopisi – kuten myös Hiiriä ja ihmisiä – sivujuoneksi Vihan hedelmiin. Tarinat ovat variaatioita samasta teemasta, ja sellaisina niiden sisällyttäminen samojen kansien väliin olisi ollut turhaa ja estänyt näkemästä kunkin muunnelman omaa painotusta.

Mainitut tarinat ovat osia yhdestä amerikkalaisesta suuresta tarinasta eli lamavuosista, vaeltavasta työvoimasta ja työtaisteluista. Aatehistorian kannalta kertomus liittyy ainakin vielä suurempaan tarinaan: päähenkilöt ovat kommunistisia agitaattoreita, ja marxilaisen historiankäsityksen mukaan ihmiskunta kulkee vääjäämättä kohti kommunismia, joka on myös yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen päätepiste.

Taipumattomassa tahdossa ei käydä hienoviritteisiä yhteiskuntateoreettisia keskusteluja. Polttaviin kysymyksiin kuuluu sosialismin ja kommunismin erojen sijaan esimerkiksi se, pysyykö lakkorintama jos miehet eivät saa syödäkseen. Silti marxilaiselle kehitystarinalle esitellään antiteesi. Lakkoleirin lääkäri – skeptinen mutta vapaaehtoinen Burton – katsoo, ettei liikehdintä pääty kommunistisen yhteiskunnan saavuttamiseen, mikäli sitä edes voidaan saavuttaa, vaan heilahtelee joka tapauksessa eri suuntiin.

Me toki tiedämme, tai ainakin voimme jälkikäteen lukea, kuinka aikakauden lakoissa kävi. Voimme myös perustellusti arvella, ettei kommunistinen yhteiskunta syntynyt kuten Marx odotti – tai toki teoria voidaan pelastaa niin, että katsotaan se aikaisemmin väärin tulkituksi. Niin tai näin, historia ei loppunut itäblokin hajoamiseen, vaan eri jännitteet nousivat etualalle. Romaanissa toisen keskushenkilön eli Jimin elämä päättyi yllättäen, nopeasti ja koruttomasti, mutta siinä missä hänen historiastaan voi tehdä selon, on ihmiskunnan historia ja tarina ehkä liian paljon minkäänlaiseen teoreettiseen yksinkertaistukseen – eikä varmaankaan ihmiskunnan itsensä tehtävissä.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *