China Miéville: Three moments of an explosion

Blogin tunnuslause on ”kyse on tarinoista”. China Miévillen kokoelmassa Three moments of and explosion – vaikka kantaakin alaotsikkoa Stories – ei sen sijaan ole kyse ainakaan perinteisistä tarinoista.

Se toki sisältää novelleja, joissa on melko selkeästi alku, keskikohta ja loppu (”Bastard prompt”, ”Dreaded outcome”). Hyvin usein loppu on kuitenkin arvoituksellinen. Jos jossain tarinassa jokin jännite laukeaakin, alkuperäinen mysteeri säilyy. Lontoon ylle vain ilmestyy jäävuoria (”Polynia”) tai öljynporauslauttoja nousee merestä toimittamaan kesken jääneitä tehtäviään ja lisääntymään (”Covehithe”).

Toiset teokset puolestaan hylkäävät varsinaisen novellimuodon. Joissakin on tarina, kuten kuvitteellisten elokuvien trailereissa (”The crawl”, ”Escapee”). Toiset taas luopuvat tarinan puitteista: ”Syllabus” on opetusohjelman kurssikuvaus, ”Rules” tiivistää lasten jonkin pelin tai leikin säännöt ja ”A second slice manifesto” antaa askelmerkit uudelle taidesuuntaukselle onnistuen väläyttämään lukijalle kauhistuttavia näkyjä. Näissä on todella mielenkiintoista se, kuinka parin sivun juttua saisi pohtia tuntikaupalla halutessaan kertoa itselleen tarinan näitä dokumentteja synnyttäneistä maailmoista.

Liian älylliseksi Miévillen kokoelman kanssa ei kuitenkaan kannata käydä. Nämä ovat lopulta väläyksiä maailmoista, joihin meillä ei ole pääsyä.

Kategoria(t): tieteiskirjallisuus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *