Keltainen kirjasto #131: Laittomuuden kausi

Wole Soyinkan Laittomuuden kausi -romaania lukiessa tein huomion: kirjoittaja lienee toinen Keltaisen kirjaston ensimmäisten 131 osan kirjailijoista, joka on yhä elossa. Toinen on Ayi Kwei Armah – afrikkalaistaustaisia hänkin. Näin oli siis tilanne tätä merkintää kirjoittaessa lokakuussa 2019.

Soyinka oli Nigerian sisällissodan aikaan vankina yritettyään toimia rauhanneuvottelijana. Hänen romaaninsa Laittomuuden kausi kertoo teemoista, joiden parissa Soyinka on työskennellyt myös politiikan areenalla. Se on varsin lohduttoman tuntuinen kertomus korruptiosta, järjestäytyneestä väkivallasta ja vahvemman oikeudesta Nigeriassa.

Tunnustan: En tiedä kuinka Nigerian tarina on edennyt 1970-luvulta. En tiedä, kuinka Wole Soyinkan tarina on edennyt näihin päiviin saakka. Minun täytyi katsoa Wikipediasta, liittyvätkö nämä tarinat toisiinsa – ja teoksen perusteella olisin yllättynyt, jos eivät olisi liittyneet. Vuonna 2007 silloinen hallitus syytti häntä maanpetoksesta, eikä Soyinka ole senkään jälkeen tai sitä ennen ollut kommentoimatta Nigerian asioita.

Näkeekö kirjoittaja oman elämäntarinansa aikana kotimaansa laittomuuden kauden päättyneen? Kriitikko ja yhteiskunnallinen ajattelija, ainakaan ollessaan rehellinen, tuskin koskaan toteaa utopiansa toteutuneen.

Miksi kiinnitän huomiota kirjailijaan, kun yleensä olen sitä mieltä, että kirjailijan tarina ei ole tarpeen teoksen tarinan kannalta? Osin se johtuu juuri tästä tarinasta, siis Laittomuuden kaudesta. Kun vertaan sitä jokseenkin samankaltaiseen miljööseen sijoittuvaan Sembène Ousmanen Jumalan puupalikoihin, pääsen toteamaan että epäoikeudenmukaisuuden ja pakkovallan teemoista huolimatta niiden lähtökohta on kovin erilainen. Jumalan puupalikat kertoo joukkovoimasta ilman keskushenkilöä – ja laittomuuden kausi yksilöistä haaveineen, rakkaineen ja kykyineen mahdottomissa tilanteissa. Ehkä osin siksi mietin, millä tavalla tarinan henkilöiden ja kirjoittajan tarinat kohtaavat.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *