Keltainen kirjasto #99: Mr Sammlerin planeetta

Saul Bellow’n romaani Mr Sammlerin planeetta on tarinaltaan erikoinen: siinä tapahtuu hyvin vähän, mutta se sisältää niin paljon, että otsikkoon hyväksyisi planeetan sijaan myös maailmankaikkeuden.

Noin kahden päivän kuluessa herra Sammler näkee taskuvarkaan, käy luennoimassa, selvittelee eriskummallisen tyttärensä tekemää varkautta, joutuu väkivaltaiseen välikohtaukseen ja hankkii itsensä juuri menehtyneen sisarenpoikansa luokse. Tietenkin tämä on Sammlerin subjektiivista kokemusta ja sikäli hänen planeetta kokonaisuus, mutta kerronta ja dialogi ulottuvat kattamaan paljon enemmän.

Päähenkilön ajatukset ja repliikit – ja siten myös muiden hahmojen mietteet ja teot – käyskentelevät vaivattomasti liki loputtomassa määrässä asioita. Siirtymät ovat myös hyvin nopeita. Lukijalle kuitenkin käyvät selväksi muun muassa Sammlerin selviytyminen kuin ihmeen kaupalla toisessa maailmansodassa ja sittemmin hänen tekonsa partisaanitaistelijana, nuoremman sukulaisnaisen eroottiset hurjastelut lomalla ja arjessa, ajatukset ihmiskunnan tulevaisuudesta ja menneisyydestä – oikeastaan kaikki juuri niin, että maailmankaikkeudesta jää verrattain pieni osa osallistumatta herra Sammlerin kahteen päivään. Kummallisinta on, että tämä kaikki on hyvin luontevaa ja sopusointuista eikä lainkaan sirpaleista.

On kuin lopussa herra Sammler pääsisi jonkinlaiseen synteesiin ja hyväksyntään. Kohtaus muistuttaa hiukan Keltaisessa kirjastossa myöhemmin ilmestyvää Italo Calvinon Herra Palomarin loppua, mutta on toki juurevammin jalat maassa.

”Hän oli tietoinen siitä että hänen täytyi täyttää, ja hän täytti – kaikessa tämän elämän sekasorrossa ja alhaisessa ilveilyssä jonka läpi me riennämme – ja hän täytti sopimuksensa ehdot. Ne ehdot, jotka jokainen ihminen tietää syvimmällä sydämessään. Kuten minä tiedän omat ehtoni. Kuten kaikki tietävät. Sillä se on juuri totuus – se että me kaikki tiedämme, Jumala, että me tiedämme, että me tiedämme, me tiedämme, me tiedämme.”
(suom. Eila Pennanen)

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *