Keltainen kirjasto #100: Ensimmäinen piiri

Koska en aloittanut blogia heti Keltaisen kirjaston luku-urakan alussa, en tarkkaan tiedä kuinka kauan meni ensimmäisen sadan lukemiseen. Toisaalta arvio olisi ollut epätarkka, koska olin jo aikaisemmin lukenut toistakymmentä teosta ensimmäisestä sadasta. Drina-joen sillasta kertova merkintä, kirjaston numero 31, on julkaistu 31.1.2017 ja Ensimmäinen piiri on luettu lokakuun 2018 puolivälissä.

Tuntuu kuitenkin kuin olisin lukenut Ensimmäisen piirin aikaisemminkin. Se voi johtua siitä, että Solženitsynia on vaikea lukea ilman mitään esitietoja: Vankileirien saaristo on tematiikaltaan tuttu, vaikka sitä ei koskaan olisi lukenut. Kyse on kuitenkin myös muusta. Tuntuu kuin Ensimmäisen piirin tarina olisi Syöpäosaston tarina hieman eri ympäristössä.

Ensimmäisessä piirissä on toki ohut tarina – yhtä ohut kuin Syöpäosastossa. Alussa ja lopussa – ja siinä välillä varsin lyhyesti – kohdistetaan katse tutkijaa varoittavaan ja siten järjetelmän pettävään diplomaattiin. Tämä tarina olisi kuitenkin helppo unohtaa, sillä sadat muut sivut käsittelevät vankileirinä toimivan tutkimuskeskuksen – tai tutkimuskeskuksena toimivan vankileirin – tapahtumia ja ihmissuhteita. Verrattuna Vankileirien saaristoon ei elo siellä ole mitenkään erityisen kurjaa. Tässä onkin otsikon viesti: ”ensimmäinen piiri” viittaa Danten Jumalaisen näytelmän helvettikuvaukseen, jossa ensimmäiselle kehälle päätyvät hyveelliset pakanat. Siihen teos ei ota kantaa, kuinka monta piiriä neuvostojärjestelmän helvetissä on, mutta jo nimivalinta antaa ymmärtää että niitä on.

Ensimmäinen piiri on lyhennettynäkin laitoksena lähes 700 sivua. Käytännössä se olisi voinut olla vaikka 7000, sillä teos ei olisi tarvinnut Innokenti Volodinin petosta, vaan olisi voinut jatkua tutkimuslaitosvankilan tapahtumien kuvauksena siihen saakka, että neuvostojärjestelmä sortuu. Mitään muuta jännitettä ei oikeastaan ole: Ensimmäinen piiri on hyvin vähäisessä määrin ihmisten tarina. Oikeasti pääosassa on taas järjestelmä.

 

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *