Helmet-lukuhaaste 2021, osa 4: Maaliskuun kirjat

Maaliskuussa kirjoja tuli luettua kappalemäärältään vähemmän kuin helmikuussa, mutta kiitos kahden yli 600-sivuisen järkäleen, luettuja sivuja kertyi huomattavasti enemmän. Maaliskuun ensimmäinen luettu teos oli irlantilaisen Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta. Olen aiemmin lukenut Rileyn Lucinda Edmondsin nimellä julkaistuja teoksia ja pidin niistä. Seitsemän sisarta on moniosaisen sarjan avausosa, sarjassa kuvataan adoptiosisaruksia, jotka isänsä kuoleman jälkeen saavat kukin mahdollisuuden selvittää oman syntyperänsä. . Luin maaliskuussa myös sarjan toisen osan Myrskyn sisar, jossa seurataan sisarussarjan toiseksi vanhinta sisarta ja hänen taustansa selvittämistä. Rileyn kerronta on sujuvaa ja kuvaukset paikoista hyvin yksityiskohtaisia, mutta kirjoissa olisi ehkä ollut hiukan tiivistämisen varaa, sillä molemmat teokset ovat aikamoisia tiiliskiviä.

Kirjastosta mukaani sattui Cristina Cabonin Kuka sinä olet, Clarice?, jossa on kaksi rinnakkain kulkevaa juonta: nykypäivän Italiassa kirjansitoja löytää harvinaiseen teokseen kätketyn viestin, ja ryhtyy sen avulla selvittämään 1800-luvulla eläneen naiskirjanpainajan kohtaloa, joka kerrotaan omana juonikuvionaan. Cabonin rinnalla luin pari kotimaista uutuuskirjaa: Helena Kaartisen Arvioitu lentoaika kertoo uransa loppupuolella olevan lentoemännän työstä ja kipuilusta eläkkeelle siirtymisen jälkeen, Annamari Marttisen Häiriömerkintä puolestaa kuvaa sitä, miten helposti ihmisen elämäntilanteen muutos voi suistaa talouden raiteiltaan ja mihin kaikkeen ihminen on valmis kulisseja ylläpitääkseen.

Richard Shepherdin Epäluonnolliset syyt: oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat ei kuulosta järin viihdyttävältä lukemiselta, mutta minusta kirja oli mielenkiintoinen ja kuvasi hyvin sitä, mitä kaikkea patologi voi saada selville ruumista tutkimalla. Shepherdin rinnalla lukaisin Teija Huuskon nuorille suunnatun balettiaiheisen sarjan toisen osan Kohti valintakokeita, Alina, joka tuo minulle mieleen nuorena lukemani Jean Estorilin Anne-sarjan, molemmissa seurataan balettia rakastavan nuoren tytön kasvua ja kehitystä.

Dean Nicholsonin Nalan maailma on kirja, jonka saamista käsiini olen odottanut innolla. Luen mielelläni tosiatapahtumiin perustuvia eläinkirjoja, mutta minua riepoo suuresti se, että usein kirja halutaan päättää sympaattisen, rakastetun eläinhahmon kuolemaan, mikä saa minut poikkeuksetta surulliseksi. Nalan tarina kertoo kissasta, jonka Dean löysi pyöräillessään halki Euroopan ja jonka hän adoptoi. Deanin ja Nalan tarina jatkuu yhä Instagramissa, joten kirjan päättymispisteenä on koronaviruksen aiheuttama muutos Deanin maailmanympärysmatkasuunnitelmiin.

Maaliskuun ”Netflix-sarjakirja” on John Douglasin ja Mark Olshakerin kirjoittaman Mindhunter-teoksen ensimmäinen osa FBI ja sarjamurhaajan mieli. Kirjassa käydään läpi sitä, miten psykologista profilointia kehitettiin FBIssä mm. haastattelemalla vankilaan tuomittuja sarjamurhaajia.

Viimeinen maaliskuussa loppuun lukemani kirja oli Katja Ståhlin Kavioliitossa: hevoshullun kirja. En seuraa moniakaan blogeja säännöllisesti, mutta löysin Ståhlin Kavioliitossa-blogin nelisen vuotta sitten palatessani ratsastuksen pariin ja olen ollut uskollinen lukija siitä lähtien. Blogissa käsitellään harrastajaratsastuksen haasteita, ihmetellään hevosten sielunelämää ja mieleenliikkeitä ja iloitaan onnistumisen kokemuksista, ja kirja täydentää blogia käymällä läpi Katjan koko ratsastusuran ja lisäämällä yksityiskohtia blogissa käsiteltyihin tapahtumiin, valokuvia unohtamatta. Yritin lukea kirjaa säästellen, mutta siitä huolimatta se tuli ahmittua alusta loppuun yhdessä illassa. Arvosana 5/5, menee haasteessa kohtaan 15: kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi.

Haastevuodesta on nyt takana ensimmäinen neljännes ja tilastojen valossa haaste etenee varsin sujuvasti. Kirjoja on luettu 37 kappaletta ja sivuja 11598, haastekohdista on täyttynyt 28/50, joskin järjestelemällä uskoisin että muutama lisäkohtakin täyttyy. Luetista teoksista kaunokirjallisuutta on ollut hieman yli puolet (57 %), yllättävämpää on kotimaisten kirjailijoiden (41 %) ja naiskirjailijoiden (78 %) suuri määrä.

Kategoria(t): lukuhaaste Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *