Michael Moorcock: Leviatan maan päällä

Alan ymmärtää, etteivät Michael Moorcockin kirjoittamat Oswald Bastablen seikkailut vaihtoehtohistorioissa pyri kertomaan mitään erityistä tarinaa. Ilmojen sotaherran jälkeen Leviatan maan päällä vahvistaa käsitystä, että ne kuvaavat sarjaa tapahtumia, jotka puolestaan kuvaavat kirjoittajan mielikuvitusta. Päähenkilö Bastable on lähestulkoon vain silmäpari, joiden kautta lukija pääsee kurkistamaan Moorcockin kekseliäisyyteen. Molemmat romaanit myös alkavat keskeltä eivätkä oikein pääse loppuhuipennuksiin.

En siis usko, että Leviatan maan päällä kertoo alusta loppuun saakka harkittua tarinaa. Sen episodeista osa on mielenkiintoisia ja osa ei – ehkä aavistuksen suotuisammassa suhteessa kuin edeltäjänsä. Varsin kiinnostava tapahtumasarja kuvaa tämänkertaisen vaihtoehtohistorian Gandhin hallitsemaaa pasifistista valtiota keskellä maailmansotaa.

Periaatteessa Oswald Bastablen seikkailut voisivat jatkua ikuisesti, sillä hänhän harhailee ajan virrassa: aina on mahdollista kulkea eri aikaan tai rinnakkaistodellisuuksiin, eivätkä aiemmat käänteet rajoita tulevia tapahtumia. Tätähän Moorcockin multiversumi oikeastaan onkin – mutta ainakin tämä lukija tarvitsisi kantavan jännitteen ja edistymisen tunnun.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *