Keltainen kirjasto #115: Kiveä kovempi

Graham Greene on käsitellyt tuotannossaan paljon katolisesta kristinuskosta nousevia teemoja. Hänen teoksensa Kiveä kovempi kuitenkin tuntuu välillä kovin kovin protestanttiselta romaanilta. Tarkoitan toki protestanttisen ennaltamääräämisopin mukaista romaania.

Toisaalta ymmärrykseni teologisista nyansseista on vähäinen. Valtavirran kristinuskossa kai katsotaan pelastuksen seuraavan yksin armosta. Greenen romaanissa on tässä jokin jännite: tuntuu kuin romaanin päähenkilöt olisivat ennalta määrättyjä tekemään asioita, jotka vievät heidät kadotukseen. Teot siis ratkaisevat, mutta on kuin Pinkie ja Rose eivät voisi muuta kuin valita teot, jotka tuomitsevat heidät.

Pinkie ja Rose joutuvat naimisiin kuin vailla omaa tahtoaan. Pinkie päätyy murhaajaksi, koska hän ei voi muuta. Koko ajan taustalla on tunnelma, että heidän tarinansa on kerrottu etukäteen eivätkä he voi itselleen tai maailmalleen mitään.

Romaani on kuitenkin jonkun teos: tavallaan kaikkivaltiaan työtä. Silloin on mahdollista, että sen tarinan henkilöt pelastuvat teoistaan huolimatta, yksin kirjailijan armosta. Kirjoittajalla on voima muuttaa kaikki vaikka viimeisillä sivuilla.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *