”Leevi and the Leavingsin dynamo” on tarinoita göstasundqvisteista

Timo Kalevi Forssin kirjoittama elämäkerta Gösta Sundqvistista ilmestyi jo toista vuotta sitten. Luin kirjan jo sen ilmestymispäivänä. Tarkoitus oli kirjoittaa sen esittelemästä elämäntarinasta blogiin jotain varsin nopeasti – mutta teoksen lukeminen sai tekemään toisin. Kirjoittajan lyhyet luonnehdinnat lauluista eivät tehneet monelle vähänkään monitasoisemmalle teokselle oikeutta. Näin täytyi alkaa itse avata valikoituja kappaleita, elämäkerrasta kirjoittaminen viivästyi.

Kesällä julkaistiin kuunnelma ”Itkisitkö onnesta”, jonka kirjoitin olevan ”yksi tarina Gösta Sundqvistista” ja ”kuunnelmana samankaltaista fiktiota kuin mitä Gösta Sundqvist tarinoillaan itsekin loi”. Forssin tavoite elämäkerturina on ollut toinen: hän ei niinkään pyri luomaan johdonmukaista mutta fiktiivistä tarinaa, vaan todenmukaisen – vaikka seurauksena olisivatkin ristiriitaisuudet ja jännitteet.

Enimmäkseen Leevi and the Leavingsin dynamo etenee kronologisesti: aloitetaan lapsuudesta ja päädytään lopulta päähenkilön kuoleman kautta hänen jättämäänsä perintöön. Väliin mahtuu ainutkertainen elämä. Osa luvuista on teemoitettuja, ja nämä käsittelevät muun muassa radio-ohjelmien tekemistä ja jalkapallomaailmaa.

Forss on koonnut elämäkerran lukuisista Gösta Sundqvistin läheisten ja yhteistyökumppaneiden haastatteluista, aikaisemmin julkaistuista lehtijutuista, televisio-ohjelmista sekä monenlaisesta muusta aineistosta. Kyseessä lienee laajin ja kattavin elämäkerta, jonka kohteestaan voi tehdä ilman tämän perheen osallistumista.

Leevi and the Leavingsin dynamon tavoitteena on esipuheensa mukaan avata myyttiä. Periaatteessa se näin tekeekin kokoamalla yhteen valtavan määrän eri lähteitä ja esittämällä niiden tiedot lukijalle. Osa tarinasta, etenkin jalkapallo, lienee tässä laajuudessa useimmilla uutta asiaa. Avautuuko myytti?

Tämä elämäkerta esittää asiat, mutta ei oikeastaan kiedo niitä vahvasti toisiinsa tai rakenna ehkää tarinaa. Ilmeisesti Sundqvistin lähipiirissä oli hyvin vähän ihmisiä – jos ensimmäistäkään – jotka olisivat askaroineet Gösta Sundqvistin musiikin, jalkopallon, radio-ohjelmien sekä perheen elämänalueilla. Yhdessä johdonmukaisuun julkisuudenhallinnan kanssa tämä näyttää johtaneen siihen, että Sundqvist kykeni esittämään eri ihmisille osin varsin erilaisiakin göstasundqvisteja. Leevi and the Leavingsin dynamo pyrkii kaappaamaan jotain näistä kaikista, mutta väistämättä lopputulos on osin sirpalainen: tarina toki kestää lapsuudesta kuolemaan, mutta jättää väistämättä paljon avaamatta Gösta Sundqvistista göstasundqvistien takana.

Kategoria(t): elämäkerrat Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *