Keltainen kirjasto #108: Saaret ja virta

Minkä tarinan tekijänsä kuoleman jälkeen julkaistu Ernest Hemingwayn romaani Saaret ja virta kertoo? Se koostuu kolmesta osasta, joista jokainen kuvaa alun perin maalarina menestyneen Thomas Hudsonin elämää sen eri vaiheissa.

Jotainhan teoksessa tapahtuu: Thomas tapaa poikiaan, jotka kahdessa ensimmäisessä osassa menettävät lopulta kaikki henkensä ennenaikaisesti, ryypiskelee, puhuu naisista, ja lopulta jahtaa rannikolla saksalaisen sukellusveneen uppoamisesta pelastuneita. Härkätaisteluita tarinassa ei taida olla, mutta lopussa päähenkilö sentään vuotaa kuiviin – onhan tämä Hemingwayn teos.

Mutta edelleen: mistä se kertoo? Teksti kuvaa tapahtumia, mutta mistä tapahtumissa on kyse? Mihin itsensä ulkopuoliseen kokonaisuus viittaa, mistä se kertoo oikeasti? Onko tämä tarina tarina jostakin muusta kuin itsestään?

Huomaan, että Saarien ja virran kanssa minulla on sama ongelma kuin Afrikan vihreiden kunnaiden. En oikein saa kiinni teoksen olemassaolon syystä. Entä jos tätäkään tarinaa ei olisi? Menettäisikö maailma mitään muuta kuin painotuotteita?

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *