Keltainen kirjasto #166: Etusivun uutinen

Hassua, mutta Graham Greenen romaanissa Etusivun uutinen taitaa olla yksi keskushenkilö mutta ei yhtään päähenkilöä. En tiedä, onko väittämä kirjallisuustieteellisesti mielekäs.

Jim Droveria uhkaa kuolemantuomio poliisin tappamisesta. Häntä kuvataan sekä tarinan alussa että lopussa hiljaiseksi mieheksi, eikä hän itse asiassa pääse sanomaan lukijalle sanaakaan. Hänestä tiedetään vain uutisten ja muiden henkilöiden ajatusten, muistojen ja suunnitelmien kautta. Kaikki tarinassa kuitenkin pyörii hänen tekonsa ympärillä.

Kaikki yrittävät sovittaa häntä tarkoituksenmukaiseksi osaksi omaa tarinaansa. Hänen vaimonsa näkisi hänet edelleen aviomiehenään. Kommunistitoverit saattaisivat kokea hänen tarinansa oikeastaan vasta alkavan kuolemantuomion täytäntöönpanosta. Veli saa Jimin tarinasta kimmokkeen toteuttaa koston mallitarinaa.

Lyhyen romaanin Jimin teon ympärillä pyörivät tarinat jäävät enimmäkseen kesken, mutta se vain korostaa yhtä havaitsemaani teemaa: jonkinasteista sattumanvaraisuutta ja sen raadollisuutta. Kuten Jimin vaimo Milly miettii mentyään tapaamaan Jimin tappaman miehen leskeä rouva Coneyta:

Kuolema kuolemasta – niin vaati laki, mutta se laki ei ollut Jimin tai roiva Coneyn säätämä eikä Millyn itsensäkään, sen olivat säätäneet kuninkaat ja papit ja asianajajat ja raharikkaat. Joskus he päästivät vapaaksikin, mutta sitä päätöstä ei tekisi rouva Coney; sen tekisivät taaskin poliitikot ja asianajajat, jotka eivät tienneet säästämästään miehestä mitään ja välittivät vielä vähemmän.

(suom. Kalevi Nyytäjä)

Graham Greeneltä aikaisemmin lukemassani romaanissa tuntui kuin päähenkilöt olisivat itse tuominneet itsensä tietynlaiseen lohduttomaan tarinaan – tässä henkilöt on tuomittu ilman sen kummempaa toimijaa.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *