Leavings-tarinoita: Edes kerran elämässä

Leevi and the Leavingsin Kerran elämässä -albumin (1998) lähes nimikkoraita, tietenkin Gösta Sundqvistin sanoittama ”Edes kerran elämässä” ei ole sävellyksenä, tekstinä tai sovituksena mitenkään erikoinen. Yhtyeen eräs jäsen totesi haastattelussa, että loppuvaiheessa harmitti, kun joissakin biiseissä mentiin tuotantokiireiden takia pitkään kevyillä sovituksilla – ja luulen että hän tarkoitti ”Edes kerran elämässä” -kappaletta tai pikemminkin koko levyä.

”Edes kerran elämässä” etenee pitkälti kitaran, basson ja rumpujen varassa ilman sovituksellisia kikkoja tai erikoisuuksia. Se jyrää alusta loppuun saakka tasaisesti vailla kovin erottuvia osanvaihtoja. Kappale alkaa ja päättyy samalla yksinkertaisella viiden äänen kitarakuviolla, joiden väli on niukasti yli kolme minuuttia.

Miten tämä liittyy tarinoihin? Tässä kolmessa minuutissaa laulussa paahdetaan läpi erään Anniinan elämäntarina. Hän oli ammiksen hemaisevin nainen, sittemmin elätti itsensä, perheensä ja nyttemmin konkurssin tehneen miehensä. Anniina juhli, esiintyi lööpeissä, ja hänen uumoillaan tulevaisuudessa olevan ensin kaikkensa yrittänyt ja sen jälkeen letkuissa makaava nainen.

Korutonta.

Mitä asioita ovat ne edes kerran elämässä tehtävät tässä tarinassa? No kai sitä saa edes kerran elämässä…

”…kännissä jokeltaa”
”…shamppanjaan sukeltaa”
”…hetkisen levätä”
”…kuolla ja kelata”

Mutta näiden jokaisen jälkeen tulee aina tämä säe ennen seuraavaan elämänvaiheeseen siirtymistä:

”no kai sitä saa edes kerran elämässä olla ja unohtaa vain”

Lopulta hän saa vain olla ja unohtaa ja tulla unohdetuksi: lööppijulkisuudenkaan syy ei selviä. Kuulijalle jää hyvin vähän konkreettista Anniinan tarinasta – lähinnä vain vaikutelma siitä, että koko ajan tapahtui, mutta silti päähenkilö kaipasi jonnekin muualle tai tekemään jotain muuta. Sitten se oli ohi.

Niin se käy.

Kategoria(t): laululyriikka Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *