Keltainen kirjasto #105: Kylä

Kun aloin lukea William Faulknerin romaania Kylä, minun täytyi tarkastaa olenko lukenut jo jotain siihen liittyvää. Olen melko varma, että aikaisempi kokoelma Karhu sisältää tarinan, josta Kylän tapahtumat jatkuvat.

Kylä kertoo paitsi miljööstään niin myös Snopesin perheen ja suvun vaikutuksesta kylään ja sen asukkaisiin. Snopesit, päämiehenään Ab Snopes, on aluksi kirjoitettu kuin Faulkner tahtoisi lukijan vihaavan heitä – tai niin ainakin tämän lukijan tulkinta menee. He ovat öykkäreitä, huijareita ja mielikuvissani epäsiistejä ilmestyksiä. Kun Snopesien saapuminen ja läsnäolo hallitsevat tarinan alkua, suvun vaikutus liudentuu romaanin edetessä jotenkin kiinteäksi ja aavistuksen hienovaraisemmaksi osaksi kylän tapahtumia.

Ei Snopesin inhottavuus kokonaan kuitenkaan laimene. Sitä oppii tarinan kestäessä katselemaan vähän toisin. Kerronnan vaihtuvat kohteet tai kertojat avaavat kylän historian ja nykyhetken tapahtumia sekä ihmissuhteita ja -kohtaloita – ja alkaa tuntua, että ero muiden ja Snopesin suvun välillä on ehkä sittenkin aste-ero. Häivähdys laiskuutta, epärehellisyyttä ja opportunismia tai sitten vain lihan heikkoutta tuntuu olevan liki kaikissa. He ainakin mahdollistavat Snopesien vaikutusvallan kasvun.

Vaikea sanoa, onko tarinassa mitään sanomaa. Se on varmaankin taas niitä tarinoita, jotka 1940-luvun amerikkainen lukee eri tavalla kuin 2010-luvun pohjoismaalainen. Voi toki olla, että kokonaisuus hahmottuu eri tavalla, kun trilogian muut osat eli Kaupunki ja Kartano on luettu.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *