Keltainen kirjasto #94: Karhu ja muita novelleja

Jos ymmärsin oikein, Karhu ja muita novelleja on William Faulknerin tarinoiden kokoelma, jota ei Keltaisen kirjaston niteen kaltaisena tunneta kirjailijan alkukielisessä tuotannossa.

Sen sijaan kokoelman niminovelli – tai oikeastaan pienoisromaani ”Karhu” on osa kokoelmaa Go Down, Moses, jota Faulkner itse pitää romaanina. En tiedä, mitkä osat siitä ovat mukana myös Keltaisen kirjaston Karhussa, mutta suomenkielinen kirja ei tunnu mitenkään erityisen yhtenäiseltä kokoelmalta, yhtenäisestä tarinasta puhumattakaan.

Ehkä Faulknerilta ei kannata odottaakaan yhtenäistä tarinaa. Aiottu vaikutelma lienee kuitenkin erilainen, kun kokoelmaan on valittu tarinoita jotka liittyvät toisiinsa ja jotka eivät liity toisiinsa – myös Thomas Sutpen esiintyy – ja kun kolmannaksen sivuista vievä ”Karhu” on irrotettu omien tarinoidensa joukosta.

Lisäksi ”Karhussa” kerrontatyyli vaihtuu rajusti kesken kaiken, ja samalla myyttisiin mittoihin kasvatettu karhu ja sen jahti oikeastaan katoavat. Tämä korostaa kokoelman sirpaleisuutta: on kuin siinä olisi tarina mutta ei kuitenkaan välttämättä ole.

Tarinat voivat tuntua erilaisilta eri yhteyksissä. Ehkä ”Karhun” lukee eri tavalla osana omaa kokoelmaansa ja tätä kokoelmaa. Ehkä muut tarinat vaikuttaisivat toisenlaisilta, jos ”Karhu” ei varjostaisi niitä. Kenties mieli yrittäisi luoda tarinoiden välille erilaisia yhteyksiä, jos tarinoiden kattaus olisi osaksi toinen.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *