Keltainen kirjasto #112: Kaupunki

Kylän aloittama William Faulknerin trilogia jatkuu. Epäilen yhä, että kirjoitusajankohdan amerikkalainen lukija saa tästä irti paljon enemmän kuin minä.

Aikaisemmassa osassa Snopesin suku asettui Jeffersoniin kuin jokin vaikeasti karkotettava tuholaiseläinten lauma. He eivät kuitenkaan sinällään tuhonneet uutta asuinsijaansa, vaikka heidän vaikutuksensa siihen ja sen ihmisiin näyttäytyi kielteisenä.

Snopesien tarina jatkuu: siinä missä kuvasin aikaisemmassa romaanissa suvun vaikutuksen liudentuvan kiinteäksi ja hienovaraiseksi osaksi kylän tapahtumia, on nyt keskiössä Flem Snopes ja hänen pyrkimyksensä rikkaaksi ja kunnioituksi mieheksi. Hän katsoo, että mikäli hän pääsee haluamansa elämäntarinan päätepisteeseen, keinoilla ei ole oikeastaan väliä.

Aivan keskeistä on se, että Flem Snopesin lapsi ei ole hänen siittämänsä. Hän meni naimisiin seudun mahtimiehen, Vill Varnerin, jo raskaana olevan Eula-tyttären kanssa. Flem Snopes on itse asiassa impotentti, ja hänen vaimonsa pettää tätä kaupungin pormesterin ja pankinjohtajan de Spainin kanssa.

Niin moraaliton kuin Flem Snopes saattaa ollakin, tarinan loppuratkaisun mahdollistaa monen muunkin moraalittomuus – tai kaksinaismoralismi. Kun Eulan uskottomuudesta tulee julkista – eikä enää vain julkinen salaisuus – ja tämä päätyy itsemurhaan, Flemille avautuu tie valtaan de Spainin joutuessa väistymään virastaan. Näin tarinaa eteenpäin vieneet eri ihmisten kunnianhimot, häpeät ja ulkokultaisuudet mahdollistavat juuri sen, mitä he pelkäsivät.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *