Neljäs runo: Jälkiviisautta ja epäilyjä liioittelusta

Kalevalan neljännestä runosta nousee esiin kaksi asiaa: Aino ja hänen äitinsä elävät ihan eri kuplissa, ja Ainon äiti saattaa panna juttuihinsa vähän omiaan.

Runo alkaa sillä, että Aino käyskentelee metsässä työn touhussa ja yhtäkkiä pusikosta änkeää esille vanha mies, joka alkaa vikitellä tyttöä peräti vaimokseen. Aino toimii varsin järkevästi ja häipyy paikalta. Ajatelkaa omalle kohdallenne: elettiin aikaa ennen älypuhelimia eikä Aino voinut selvittää, onko joku dementikko kateissa.

Ainon veli, sisko ja isä eivät juurikaan reagoi Ainon kertomaan ahdisteluun. Äiti sen sijaan innostuu – nyt tytär pääsee naimisiin! Sitten alkaa motivoiva liioittelu: on jumalolentojen kutomia vaatekappaleita, jotka Aino nyt saisi. Naimisiin mentyä ilmeisesti koittaisivat muutenkin vauraat ajat sianlihoineen kaikkineen. Mielestäni missään ei edes käy selville, että ahdisteleva kosija on Väinämöinen, vaan ilmeisesti Ainon äiti olisi antamassa tyttöään ensimmäisellä miehelle, joka osoittaa kiinnostusta.

Aino näkee asian vähän toisin ja maalailee juonipaljastuksena tulevaa kohtaloaan, jos ei haluakaan omaishoitajaksi vaatteisiinsa kompastelevalle käppänälle:

Parempi meressä olla,
alla aaltojen asia
sisarena siikasilla,
veikkona vee’en kaloilla,
kuin on vanhalla varana
turvana tutisijalla
sukkahansa suistujalla
karahkahan kaatujalla

Aino hukkuu – kaikki tietävät tämän eikä siitä vielä sen enempää. Usein kuitenkin jää huomiotta se, että Ainon äidin surussakin vesi on olennainen elementti. Sen lisäksi joko kertoja tai Ainon äiti itse on kuvannut surua vähän ylikierroksilla: kyyneleistä muodostuu kolme jokea ja jokaiseen jokeen kolme koskea, joista jokainen saa kolme luotua ja niin edelleen. Hyvin epäuskottavaa tässä muuten realistisessa miljöössä! Tai no olihan tässä se jäniskin sanansaattajana.

Mutta aivan selvästi jatkuu seuraavassa numerossa!

Kategoria(t): Kalevala Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *