Keltainen kirjasto #111: Jumalan puupalikat

Liekö Sembène Ousmanen Jumalan puupalikat niitä teoksia, jotka eivät ole koskaan saaneet uusintapainosta Keltaisessa kirjastossa? Ainakin se on yksi niistä, jotka täytyi pyytää noutamaan kaupunginkirjaston varastosta.

Jumalan puupalikat on joiltain osin samankaltainen Armahin Pirstaleita-romaanin kanssa. Molemmat sijoittuvat Afrikan mantereelle ja kuvaavat länsimaisen modernin ja perinteisen afrikkalaisen elämäntavan jännitettä muuttuvassa maailmassa. Tämä voi tietenkin olla myös näkökulmaharha: yhtä hyvin perustein voisi väittää, että suurin osa Keltaisen kirjaston tähänastisista teoksista kuvaa perinteisen ja modernin eurooppalaisen elämäntavan jännitettä muuttuvassa maailmassa. Tämähän tarkoittaisi suunnilleen sitä, että tarinat kuvaisivat väistämätöntä ristiriitaa asioiden välillä. Kuulostaa tarinan vähimmäisvaatimukselta.

En kuitenkaan osaa olla vertailematta Ousmanen ja Armahin teoksia. Jälkimmäisen Pirstaleita oli hyvinkin yksilölähtöinen: maailmanmatkaaja palasi odotettuna kotikyläänsä ja häneltä odotettiin liki ihmetekoja. Hänen ihanteidensa ja ulkoisen todellisuuden ristiriita sai hänen mielensä pirstaleiksi. Maailmatkaaja oli todella päähenkilö.

Ousmanen Jumalan puupalikoissa ei sen sijaan ole varsinaista keskushahmoa. Ihmiset toimivat joukkona ja yhteisen päämäärään eivätkä yksilön tavoitteiden eteen. Tämä kaikki alkaa jo romaanin nimestä: ”Jumalan puupalikat” tarkoittaa ihmisiä, mutta tällaisessa ilmaisussa heidät on alistettu suuremman toimijan anonyymeiksi esineiksi.

Jumalan puupalikoiden henkilöista osaa pirstaloituu tai itse asiassa kuolee – tulee tapetuksi. Heidän yksilöllisyytensä uhraus jää kuitenkin sivujuonteeksi siinä marssissa, joka tuo yhteisölle pitkän lakon, nälän ja viranomaisten pakkotoimien jälkeen halutut asiat. Ehkä joku meni pirstaleiksi myös Armahin kuvaamalla tavalla, mutta Jumalan puupalikat ei ollut tarina heistä.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *