Keltainen kirjasto #110: Vuoren jyly

Yasunari Kawabatan romaani Vuoren jyly vaikuttaa olevan tarina aivan lähellä olevista lopuista. Sitä hämmentävämpää onkin, kun lukijalle annetun tarinan lopussa keskiössä onkin uusi orastava alku.

Shingo, kuudenkymmenen vuoden ikäinen mies, kuulee vuoren jylyn. Vasta myöhemmin hän muistaa sellaisen ennakoineen isänsä kuolemaa. Tämä antaa tarinalle alkutahdit, joiden vuoksi lukija odottaa jollakin tavalla kyseessä olevan Shingon elämän lopun.

Shingon ja tämän vaimon Yasukon luona asuu perheenjäseniä, joiden elämässä loput tuntuvat myös olevan läsnä. Heidän poikansa Shuichin ja tämän vaimon Kikukon avioliitto vaikuttaa onnettomalta Shuichin uskottomuuden vuoksi. Varsin konkreettinen loppu heidän elämässään on Kikukon päätös keskeyttää alkanut raskautensa. Pian paljastuu, että Shuicin rakastajatar on raskaana.

Taloudessa elää myös Shingon ja Yasukon esikoistytär Fusako lapsineen. Hänen avioliittonsa on käytännössä tarinan alkaessa jo ohi, kun mies on jättänyt perheensä ja yrittää myöhemmin itsemurhaa.

Ainakin tämä lukija odottaa tarinan loppuun jotain nämä kaikki yhdistävää suurta loppua: saahan Shingo halvausoireita viimeisten kymmenien sivujen aikana. Tarina on kuitenkin lopulta toinen – tai kenties on niin kuin Faulknerin tarinassa ja vaikka joku tekisi kuolemaa ja lähestyisi loppuaan, kaikki muu alkaa koko ajan uudestaan.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *