Keltainen kirjasto #190: Suosta nousee uusi maa

Yashar Kemalin teoksissa tarinoiden voima on ollut vahvasti läsnä. Hoikka Memed muuttui lihaa ja verta olevasta ihmisestä hahmoksi, joka oli vaikutusvaltainen hänestä kerrottujen tarinoiden vuoksi. Tuhannen härän vuoressa sepän elämä ei voinut enää jatkua maailmassa, jossa legenda hänen esi-isänsä takomasta miekasta ei ollut enää minkään arvoinen. Tašbašista tulee pyhimys, koska kyläläiset uskovat hänen ihmetekoihinsa ja kertovat niistä tarinaa. Yksilöiden elämäntarinat ovat kietoutuneet erottamattomalla tavalla sukujen välisen kostonkierteen tarinaan.

Kemalin Suosta nousee uusi maa jatkaa tarinaa, joka alkoi loputonta kostamista kuvaavassa Tasangon valtiaissa. Nyt huomio on kuitenkin muussa kuin tässä kierteessä. Kostaminen näyttää itse asiassa päättyvän, ja se liittyy siihen, että vanhojen sukujen ylimykset eivät olekaan enää valtiaita. Todelliset valtiaat hallitsevat myös tehtaita, eivät vain tasankoja.

Mutta tarinoiden voima on ilmeinen. Kun kaksi ylimystä ovat tekemässä sovintoa, toinen vaatii sitä tehtäväksi vanhalla oguusiheimojen rituaalilla. Toiselle se on suuri nöyryytys.

Mutta rituaali on ilmeisesti keksitty – vaikka lopulta vaatija uskoo siihen itsekin. Samoin kyläläisten tarinat tekojensa oikeuttamiseksi vaihtelevat. Aluksi oguusirituaalia pidetään ehkä hölynpölynä, mutta kun mielipide kääntyy, alkavatkin kaikki olla peräisin jaloista oguusiheimoista. Kyse ei ole ainakaan ensisijaisesti kyynisestä opportunismista. Kyse on siitä, että tarinat muinaisuudesta tekevät ymmärrettävämmäksi sitä, mitä on nyt silmien edessä tapahtumassa ja mitä itse tuntee oikeaksi.

Kyse on tarinoista ja tarinoiden valinnasta. Teoksessa on lukuisia vastaavanlaisia jaksoja, joissa ihmiset hakevat itselleen sopivaa tarinaa – olipa kyse murhaajasta, varkaasta tai petturista. Tarinan ovat itsensä ymmärtämisen välineitä, ja antavat merkityksen niin tuhansille vuosille kuin viimeksi kuluneille päiville.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *