Keltainen kirjasto #189: Kokoro

Sōseki Natsumen Kokoro on kirjoitettu 1900-luvun Japanissa. Kulttuurisen etäisyyden vuoksi on taas vaikea lukea samaa tarinaa kuin romaanin aikalaiset, mutta ei se mitään – tarina on joka tapauksessa kullekin lukijalle ainakin jossain määrin oma. Minä luin Kokoron tarinana salatuista elämäntarinoista.

Kertojahenkilö alkaa ihannoida vanhempaa miestä, joka käännöksessä saa nimen Maisteri. Tässä huomaan ehkä kulttuurista etäisyyttä myös 1980-luvun Suomeen, sillä tällä tutkintolla tai arvonimellä ei nykyään ole erityistä oppineisuuden auraa ympärillään. Mainittakoon kuitenkin, että kääntäjä Kai Nieminen selittää ratkaisuaan ymmärrettävällä tavalla alkusanoissa.

Lukija tietää eniten kertojahenkilön elämästä – kai. Kertoja puolestaan haluaisi tietää Maisterin elämästä, mutta tämä pitää etäisyyttä ystävällisyydestään huolimatta. Kun Maisteri sitten avaa elämäänsä kertojalle, hän tekee sen pitkässä kirjeessä itsemurhansa jälkeen.

Käy ilmi, että salattavaa on ollut paljon. Draama tuntuu kuitenkin vähäeleisemmältä kuin saippuasarjoissa.

Maisterin vanhemmat kuolivat tämän ollessa nuori ja hänen setänsä alkoi hoitaa tulevan perijän omaisuutta. Salaisuus: se hupeni epäonnistuneisiin liiketoimiin. Opiskeluaikoinaan Maisteri ystävystyi K:na mainitun henkilön kanssa. Salaisuus: K opiskeli muita asioita kuin hänen vanhempansa luulivat. Maisteri kosii vuokraemännän tytärtä. Salaisuus: K saa tietää tämän liian myöhään ja itsekin tyttären ihastuneena riistää henkensä. Tästä saa alkunsa salaisuus, jota Maisteri ei koskaan kerro vaimolleen ja jonka hän vannottaa kertojankin pitämään itsellään – ja jonka vuoksi hän itsekin päättää päivänsä kuin sovituksen eleenä.

Tokkopa Kokoron tarinalla on sellaista opetusta kuin ”salaisuudet jäävät vainoamaan loppuiäksi”. Huomaan teoksen olevan itselleni tarina siitä, kuinka kaikilla on salaisuuksia tai vähintäänkin sellaisia asioita, joita ulkopuolinen ei voi tietää, eikä aina olisi halunnutkaan tietää, jos jälkikäteen voisi valita toisin.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *