Keltainen kirjasto #43: Tyhjä kangas

”Mitä jos puuttuu riippuvuus
mikä retkille antaa syyn ja sysää rikkeisiin?
Niin olet yksin kuin joku taruolento”

Yllä olevat säkeet kirjoitti Tommi Liimatta Absoluuttisen Nollapisteen Nimi muutettu -albumin avaavalle ”Pyhä Nynny” -kappaleelle. Alberto Moravian romaanin Tyhjä kangas päähenkilö Dino on toki taruolento muussa kuin Liimatan levyllä tarkoittamassa mielessä, mutta yhtä kaikki riippuvuuden ja riippumattomuuden dynamiikka nousee lukiessani etualalle.

Epäonnistunut maalari Dino on äitinsä vaurauden vuoksi taloudellisesti riippumaton, mutta elää kuitenkin romantisoimassaan köyhyydessä. Ongelmana ei kuitenkaan oikeasti ole se, kuinka syödä huomenna, vaan häntä vaivaa ”ikävä”, joka näyttäytyy lähinnä joutilaan kyllästyneisyytenä ja päämäärättömyytenä.

Cecilia on nuori nainen – tai tyttö – joka ilmeisesti täysin tarkoittamattaan tuhoaa Dinon riippumattomuuten tai irrallisuuden ympäristöstä. Dino ei kykene rikkomaan sidosta sanoilla, teoilla, rahalla tai millään muullakaan. Lukijan näkökulmasta Dino yrittää kiemurrella ulos tarinasta, jota ilman hänen elämänsä tuskin olisi ylöskirjaamisen arvoinen kaikessa toimettomuudessaan. Dinoa kiusaa sekin, että hän huomaa toteuttavansa myös Cecilian aikaisemman rakastajan tarinaa.

Romaani päättyykin sopivasti siihen, kun riippuvuus on kenties väistynynyt tai vaihtanut muotoaan. Jännite raukeaa eikä tarinaa ei ole kerrottavaksi – aivan kuin ei ollut alussakaan päähenkilön lopetettua maalaamisen.

Voisi kai ajatella, että romaanin henkilö on väistämättä sidoksissa ja riippuvainen – koska häntä ei olisi ilman ulkomaailmaa, ilman yleisöä – ilman tarinaa, jonka kertomiseen häntä tarvitaan. Ilman tarinaa ei ole taruolentoa, jonka retkillä olisi syy tai jota sysätä rikkeisiin. Samalla tavalla ei kai meitä todellisiakaan ihmisiä olisi ilman muita ja heidän tarinoitaan, jotka itse kutakin eri tavoin sitovat.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *