Keltainen kirjasto #66: Amerikka

Franz Kafkan romaanissa Amerikka ei ole tarinaa. Amerikka ei liene romaanikaan, vaan kokoelma melkein valmiita tekstejä, jotka eivät tosin aina saumattomasti liity toisiinsa.

Tarkka lukija on huomannut, että välillä hyppään joidenkin Keltaisen kirjaston kirjojen yli. En ole lukenut uudelleen jo lukemiani kirjoja. Amerikan kohdalla tein poikkeuksen. Luin sen vuosia sitten tuoreempana käännöksena Mies joka katosi. En muistanut teoksesta mitään muuta kuin alkuasetelman, joka on mahdollista tuntea myös kirjaa lukematta.

Nyt luulen, että muistikuvattomuuteni johtui siitä, ettei romaanissa ole tarinaa. On vain sarja tapahtumia, jotka eivät lopulta johda mihinkään ja jotka seuraavat toisiaan ilman että jännitteet ratkeavat. Mitään tapahtumat yhteen sitovaa jännitettä ei oikeastaan ole, ellei lasketa sitä, että päähenkilö on aina jotenkin väärässä paikassa tai toimii väärin – ja tämä toki kuvaa ainakin Kafkan romaanien päähenkilöitä. Riittääkö ahdistus olemassaolosta tarinaksi? Ei ainakaan tällä kertaa.

Ilmeisesti kirjoittajalla kuitenkin oli mielessään loppu teokselleen. Se olisi saattanut olla jopa kirjan seuraava osio. Kaavailtu päätös olisi johtanut jälleennäkemiseen tai päähenkilön sovintoon hänet Yhdysvaltoihin lähettäneen perheensä kanssa. On hyvin vaikea kuvitella, kuinka tuo loppu olisi voinut syntyä luontevasti juuri sitä edeltäneistä tapahtumista. Taianomaisesti tuleva loppuratkaisu ei välttämättä olisi sopinut siihen melko realistiseen kerrontaan, jota suurin osa teeoksesta edustaa – piteli Vapaudenpatsas miekkaa tai ei – mutta olisi ollut jotakuinkin linjassa Oklahoman ulkoilmateatterin myötä mukaan tulleen fantasiakuvaston kanssa.

Loppu olisi kuitenkin voinut olla oikeastaan mitä tahansa. Tapahtumat eivät olleet johtamassa loppuun, vaan nuorukaisen vastoinkäymiset olisivat voineet jatkua loputtomiin, koska niin ne tässä jälkimaailmalle jääneessä versiossa tuntuvat jo tekevän. Jos tässä on tarina, niin se koskee vailla äärtä jatkuvasta väärässä ja väärin olemisesta.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *