Keltainen kirjasto #75: Valhe

Alberto Moravian romaani Valhe yllättää pienillä meta-elementeillä. Toki se on kaukana esimerkiksi Italo Calvinon Jos talviyönä matkamies -teoksesta – se on vähemmän ärsyttyvä ja siksi vähemmän kiinnostava – mutta kuitenkin vaihtelua tähän saakka tuntemaani Moravian tapaan kirjoittaa.

Prologin mukaan kertoja aikoi kirjoittaa romaanin, ja kirjoitti siksi päiväkirjan johon teoksensa perustaa. Epilogissa kuitenkin käy ilmi, että päiväkirjasta tulikin romaani sellaisenaan. On silti selvää, että vaikka kertoja Francescon päiväkirja on Alberto Moravian romaani, ei Francescon romaani ole Alberto Moravian päiväkirja.

Päiväkirja tai romaani kertoo ainakin kahta tarinaa: yhtäältä se luetteloi tapahtumia, toisaalta muuntaa niitä paremmin kirjalliseen muotoon sopiviksi. Päiväkirjamerkintöjen vuota katkovat jaksot, joissa Francesco käy läpi kuinka hän on kirjoittanut asioita toisiksi ja kuinka ne todella menivät. Joissakin jaksoissa Francesco vain uppoaa fantasioihinsa. Lopulta on vaikea tunnistaa, missä määrin prologin lähtökohdat ovat rehelliset – sen verran tapahtumia ryhdytään loppua kohti selittämään tai paljastamaan takautuvasti toisenlaisiksi.

Tarinoita muuttamalla Francesco ei kuitenkaan koe valehtelevansa: muutokset nostavat niiden todellisen merkityksen esille. Tämä on hauska jännite, kertoja kun katsoo tavoittelevansa autenttista kokemusta.

”Mutta samanaikaisesti, ristiriitaista kyllä, sinä et voi olla antamatta merkitystä asioille ja tapahtumille, muuttamatta henkilöitä symboleiksi ideologisten kaavojen mukaisesti. Ja sillä tavalla auttamattomasti Baba, Cora, sinä itse ja mitä sinä olet tehnyt Baballe ja minkä Baba on saanut kokea, saavat mielessäsi merkityksiä, muuttuvat vertauksiksi ja ovat aina vaarassa menettää painonsa ja todellisen lujuutensa ja tulla abstraktin teoksen samantekeviksi osiksi.”

Näin Valheen tarina tuo esille sen väistämättömyyden, että elämäntarinan ja tulevaisuuden rakentaminen on toiveita, selittelyä ja pelkoja, ei vain muistamista ja aikomista.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *