Keltainen kirjasto #76: Niin kauas kuin yötä riittää

Tässä tarinassa on tapahtumia. Onko siinä keskushenkilöä? On selvää, että minämuotoinen kertoja on. Tällä ei kuitenkaan vaikuta olevana mainittavaa persoonallisuutta tai sisäistä elämää. Kiinnostavaa on se, että tämä tuskin on kirjoittajan huonoutta.

No se nyt on pientä!…” minä vastasin, ja heittäydyin määrittelemään Robinsonin luonnetta, ikään kuin olisin tuntenut hänen luonteensa, mutta huomasin heti etten tuntenut Robinsonia ollankaan paitsi muutaman karkean, itsestään selvän puolen hänen temperamentistaan. Enkä muuta.”

Robinson on hahmo, jonka päähenkilö kohtaa kerta kerran jälkeen elämänsä käänteissä. Tämän motiivit jäävät melko epäselviksi, ainakin mikäli kyse on sisäisistä sellaisista. Tätä päähenkilö heittäytyy yllä ihmettelemään – mutta likimain sama pätee hänen itsensä ja lukijan väliseen suhteeseen.

Päähenkilö toimii ainakin sotilaana, kauppa-aseman myyjänä, lääkärinä ja luultavasti hän tekee paljon muutakin. Täytyy myöntää, etten ole varma – sillä nämä asiat vain tuntuvat tapahtuvan ilman että ne olisivat jotenkin ymmärrettävä tai reflektoitu osa hänen elämäntarinaansa. Ikään kuin ei olisi keskusta, johon lukija voisi kiinnittää tarinan tapahtumat.

”En lopultakaan ollut saanut kallooni yhtä ainutta tosi vankkaa ideaa kuten se minkä hän oli saanut ja mistä hän sitten sai turpiinsa. Vielä suurempaa ideaa kuin minun suuri pääni, suurempaa kuin kaikki pelko sen sisällä, komeaa, suurenmoista, jonka kanssa kuolema kävisi kätevästi… Montako kertaa minun pitäisi elää että saisin sellaisen idean joka olisi voimakkaampi kuin mikään muu maailmassa? Mahdoton sanoa! Kaikki päin helvettiä! Minun ideani pikemminkin harhailivat päässäni välillään kokonainen avaruus, kuin heikosti tuikkivat pikku kynttilät, vapisten koko elämän ajan keskellä inhottavaa, hirvittävää maailmankaikkeutta.

Jos maailmankaikkeus ei välitä elämäntarinasta, se ei kiinnosta ympäristöä eikä itse eläjäkään sitä huomaa tai luo, niin mitä jää? Ehkä paljonkin tapahtumia, mutta ei välttämättä tarinaa kenellekään.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *