Keltainen kirjasto #91: Näkymätön mies

On mielenkiintoista, kuinka Ralph Ellisonin romaani Näkymätön mies rinnastuu Franz Kafkan teokseen Amerikka. Ne tuntuvat muistuttavan osin toisiaan, mutta lopulta niillä onkin melko vähän yhteistä.

Kafkan Amerikka on kuin fantasiamaailma – siinä on jotain tunnistettavaa, mutta tapahtumia määrittävät lainalaisuudet eivät ole aivan samat kuin todellisessa maailmassa. Niissä on jokin perinpohjainen vaivihkainen outous. Ellison Näkymättömän miehen Amerikka puolestaan kuvaa todellisia 1960-luvun Yhdysvaltoja. Siitä huolimatta iso osa syistä ja seurauksista jää nimettömälle ja sittemmin kuvaannollisesti näkymättömäksi muuttuvalle päähenkilölle vieraiksi. Toisaalta näkymättömäksi muuttuminen on vain looginen seuraus siitä, kun yhteiskunnan ja yhteisöjen lainalaisuudet kertojalle hahmottuvat. Kafka ei tietenkään koskaan käynyt Amerikassa – Ellison puolestaan eli siellä. Tämä tuottaa tarinoihin myös traagiselta vivahtavan eron.

Tavallaan Näkymätön mies on tarina kansalaisoikeustaistelujen ajan Yhdysvalloista: päähenkilö päätyy mustien collegesta maalitehtaan kautta vasemmistoagitaattoriksi ja lopulta valitsee näkymättömyyden. Toisaalta teos ei juuri tämän enempää tai konkreettisemmin käsittele mustien tai köyhien ahdinkoa. Veljeskunan aate, jonka puolesta päähenkilö puhuu, ei oikeastaan aukea lukijalle. Yhtä lailla romaani tuntuu tarinalta pettymyksestä periaatteessa mihin tahansa ihmisten toimintaan, joka ei saavuta tai edes voi saavuttaa tavoitteitaan juuri ihmisten vuoksi.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.