Charles Stross: The nightmare stacks

Muistan yläkoulun alkupuolella miettineeni, onko James Bondin hahmo – siis romaaneissa – uskottava. Jos oletetaan, että kaikki tarinat kertovat samasta ihmisestä ja asettuvat jatkumoksi, voisiko Bond olla sellainen kuin hän uusissa kirjoissa oli? Eikö jatkuva vaarassa eläminen ja toisten ihmisten tappaminen vaatisi veronsa?

En tietenkään lapsena osannut ajatella kovin genretietoisesti. Seitsemännellä luokalla Bond-kirjojen lukeminen kuitenkin loppui silloiseen tuoreimpaan eli Raymond Bensonin ensimmäiseen käännökseen Hongkongin viimeiset päivät. Kyse ei ollut siitä, että olisin pettynyt tekstiin tutkielmana James Bondin minuuden kehityksestä. Tarina vain tuntui rasittavan kaavamaiselta.

Charles Strossin Laundry-sarja on periaatteessa saman lajityypin kirjallisuutta kuin James Bond – tai ainakin niillä on yhteinen kantamuoto. Kosminen kauhu, joka Laundryn Bondista erottaa, merkitsee kuitenkin jotain myös tarinoiden henkilöiden kehitykselle. Kosmisen kauhun kenties merkittävimmän muotoilijan eli H.P. Lovecraftin tarinoissa sattumaa useammin päähenkilö ajautui hulluuteen käsittättömien tapahtumien äärellä. Jos se on osa lajtyyppiä, niin kuinka riittävällä tavalla kunnioittaa sitä vailla ilmeistä aiottua loppua olevassa sarjassa? Lovecraftin tarinathan olivat käytännössä kukin oma tasku-universuminsa ilman todellisia kytköksiä toisiinsa.

Stross ratkaisee asian vaihtamalla Nightmare stacksissa päähenkilön konkarista noviisiksi. Aikaisempien kirjojen Bob Howard ja Mo O’Brien ovat jo maagisesti kyvykkäitä kokemustensa traumatisoimia konkareita, joista toinen ei ole enää ainakaan kokonaan ole ihminen. Nyt valokeilassa ovat Laundryn maailman vampyyrivastine Alex ja Leedsissä hyökkäyssodan aloittaneen haltiakansakunnan kruununperijätär, joka on ottanut nimekseen Cassie. Näin tarina saadaan irti epäinhimillisemmäksi käyvistä – tietyllä tavalla James Bondia muistuttavista – konkaripäähenkilöistä mutta ilman että sarjan aloittaneen Atrocity archivesin asetelma toistuisi sellaisenaan. Ollakseen muuttumatta huvittavaksi kosmisen kauhun kyllästämä jatkuva tarina tarvitsee muutoksen illuusiota ja ehkä aitoakin muutosta.

Tämän tarinan keskiössä olleesta haltia-armeijan hyökkäyksestä enemmän sitten seuravan osan kohdalla…

Kategoria(t): jännityskirjallisuus Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *