Keltainen kirjasto #129: Ragtime

Joskus kuvitteellinen tarina kietoutuu todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin niin, että tapahtumien fiktiivisyydestä huolimatta tarina kertoo jostakin perinpohjaisen todellisesta. Niin on E.L. Doctorowin Ragtime-romaanin tapauksessa.

Jos oikein ymmärrän, varsin harva fiktiivinen hahmo saa tarinassa nimen. Tarinassa perhettä, joka ei ole oikein tapahtumien keskiössä mutta ei myöskään niistä sivussa, puhutellaan heidän rooliensa mukaan: Isänä, Äidin Nuorempana Veljenä ja niin edelleen. Muutama kuvitteellinen hahmo, kuten lopulta keskiöön joutuva tai asettuva Coalhouse Walker, on nimetty. Tämän lisäksi tarinassa esiintyvät Harry Houdini, J.P. Morgan, Henry Ford ja monet aikakauden amerikkalaisuutta kuvastavat hahmot.

Todelliset ja kuvitellut tapahtumat sekoittuvat niin, että osa kuvitelluistakin on ainakin yhteensopivia sen kanssa, mitä historiassa tiedetään tapahtuneen. Kaikki eivät ole. Tavallaan tarina on vaihtoehtohistoria, mutta se pätee miltei jokaiseen menneisyyteen sijoittuvaan kertomukseen, vaikka historian vaihtoehtoisuus ei olisi teeman kannalta missään roolissa. Siksi tarinan vaihtoehtohistorialliselle vivahteelle voi mielestäni viitata kintaalla.

Historian kuulut henkilöt eivät juuri vaikuta pääjuoneen, joka lopussa kärjistyy kaltoinkohdellun Coalhouse Walkerin kostoretkeen ensin tiettyjä ihmisiä ja sitten koko järjestelmää vastaan. On kuitenkin vaikea olla mieltämättä, että samalla tavalla kun Harry Houdinin teot tai Henry Fordin työ kuvaa ja muokkaa aikansa Yhdysvaltoja, on myös Coalhouse Walkerin kuvitteellinen tarina samalla tavalla totta. Se kertoo jostakin, mitä tapahtui ja mikä on osa Yhdysvaltojen itsensä tarinan kudosta, vaikka ei tapahtunutkaan juuri annetuilla nimillä ja päivämäärällä. Sillä tavalla Ragtimen tarina on tosi, vaikka sen henkilöt ja teot ovatkin pitkälti kuvitteellisia.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *