Keltainen kirjasto #186: Välisarjan avioliitto

Välisarjan avioliitto on John Irvingin romaaniksi lyhyt. Silti siinä totuttuun tapaan saadaan käytyä päähenkilöiden vanhempienkin elämäntarinoita.

Perusasetelma on kaksi avioparia, jotka ovat sopineet parinvaihtojärjestelystä. Tulee tietenkin jännitteitä – ilman niitä on vaikea rakentaa tarinaa. Tämä tarina kuitenkin rakentuu muun kuin ilmeisimmän mustasukkaisuuden ympärille.

Voi olla, että jännite vaikuttaa ensin johtuvan juuri mustasukkaisuudesta. Kun Irving kuitenkin avaa henkilöiden taustoja tarinan nykyhetken kuljettamisen rinnalla, alkaa tuntua että parinvaihto ehkä onkin vain luonnollista seurausta elämäntarinoista. Jännitteet eivät ole ilmaantuneet sen myötä. Näin tarina liikkuu ikään kuin kahdessa ajassa, vaikka nuo ajat etenevät lukijalle likimain rinnakkain.

Mitäköhän tästä muuta sanoisi? Tarinan mahdollinen viesti jää minulle hieman hämäräksi – kokemus, joka ei ole uusi Irvingin teosten kanssa. Kansiteksti kertoo, että ”opetukseksi jää kertojan alakuloinen toteamus: ’Seksistä on vain tilapäistä apua'”. Näin kertoja varmaan kuvasi. Itselleni yhtä potentiaalinen ”opetus” Välisarjan avioliitosta on, että ”asioita tapahtuu.”

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *