Keltainen kirjasto #37: Tyytymättömyyden talvi

Luettuani John Steinbeckin Tyytymättömyyden talven vilkaisin myös sen Wikipedia-artikkelia. Oli yllättävää, ettei teos varsinkaan ilmestyessään ollut kovin kiitetty – minun mielestäni se on hieno, joskaan ei välttämättä kovin hienovarainen, tarina moraalista ja valinnoista. Tällaisena se on itselleni samaistuttavampi kuin vaikkapa suurteos Vihan hedelmät.

Tarinan päähenkilö Ethan Alley Hawley on omaisuutensa menettänyt mies ja perheenisä, joka romaanin alussa työskentelee kauppa-apulaisena. Vähitellen hän päättää hankkia asemansa takaisin. Lopulta hän päätyykin kaupan ja mahdollisesti hyvin tuottoisan maapalan omistajaksi, ja häntä kosiskellaan kaupungin johtoon – mutta viimeisesä luvussa hän on myös ottamassa henkeä itseltään.

Hyvin mielenkiintoista tarinassa on se, että Ethan ei taida tehdä mitään laitonta – ja ainoa aiottu rikos ehkäistyy hänestä riippumatta. Monet hänen tekonsa ovat kuitenkin moraalisesti arveluttavia, ja suoraselkäisiltä näyttävät valinnat saavat ihmiset hämmästelemään ja jopa huolestumaan.  Mielenkiintoista on myös se, että tarina tuntuu jännityskertomukselta: ajatukset askaroivat siinä, mitä Ethan seuraavaksi tekee ja mikä on sen varsinainen tarkoitus. Jonkinmoiseksi arvoitukseksi jää, tietääkö Ethan sitä aina itsekään.

 

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *