Harrison: Eedenistä länteen

Entä jos asteroidi ei olisi törmäyksellään vaikuttanut Maapallon historiaan 65 miljoonaa vuotta sitten? Entä jos tämä olisi mahdollistanut kahden hyvin älyllisen lajin kehittymisen Maapallolle samaan aikaan mutta sen eri kolkkiin?

Edellä on Harry Harrisonin Eedenistä länteen -romaanin lähtökohta. Ihmiset ovat – kuten meidänkin Maapallomme tarinassa – apinoiden kanssa jaetusta kantaisästä lähtöisin. Samaan aikaan toisaalla ovat matelijoista kehittyneet jilanet. Ihmiset ovat metsästäjä-keräilijöitä, jilanet puolestaan järjestäytyvät hyvin hierarkkisiksi naarasjohtoisiksi yhteisöiksi ja hallitsevat ympäröivää luontoa bioteknologian keinoin.

Sekä ihmisten että jilaneiden ominaisuudet ovat tietenkin sidoksissa lajien evoluutiohistoriaan. Ihmiset ovat generalisteja siinä missä jilanet tarvitsevat lämpimän ympäristön.

Mutta meillä ei olisi romaanin tarinaa, jos ihmiset ja jilanet vain elelisivät erillään. Tarvitaan konflikti. Tietenkin se syntyy kahden lajin kohtaamisesta. Ryhmä ihmisiä kohtaa ryhmän jilaneja ja kaksi ihmisestä jää henkiin ja vangiksi. Heistä vain toinen selviytyy aikuisuuteen – romaanin ja koko sen aloittaman trilogian päähenkilö Kerrick.

Eedenistä länteen sisältää parikin tarinaa: tarinan Maapallon historia, joka poikkeaa omastamme, sekä Kerrickin tarina, joka on tietenkin sidoksissa edelliseen. Varsin tiivistetysti Kerrickin tarina on se, että hän kasvaa osin jilaneksi ja osin ihmiseksi – hän muun muassa kykenee lopulta kommunikoiman tavalla tai toisella kummankin lajin edustajien kanssa.

Tarinan konflikti on kuitenkin ensisijaisesti konflikti lajien välillä ja vain toissijaisesti Kerrickin sisällä. Siksi tarina vie sotaan ja teurastukseen: lopussa tuhotaan jilaneiden kaupunki tulelle, jota matelijat eivät kosteiden olojen asukkeina tunne mutta joka ihmisten on täytynyt pärjätäkseen kehittää.

Ainakaan trilogian avaus ei ollut tarina rauhasta, rakkaudesta ja yhteisymmärryksestä.

Kategoria(t): tieteiskirjallisuus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *