Keltainen kirjasto 193: Oman elämänsä sankari

John Irving kirjoittaa tarinoidensa henkilöille varsin seikkaperäisiä henkilöhistorioita – ja usein lähtee heidän vanhemmistaan. Oman elämänsä sankarissa aborttilääkäri Wilbur Larch puolestaan kirjoittaa orpopoika Homer Wellsin elämän valmiiksi etukäteen, vaikka Homer luulee elävänsä omaa elämäänsä.

Väitän, että Oman elämänsä sankarin tarina on täynnä esimerkkejä siitä, miten elämänsä elämisestä on vaikea päättää. Elämäntarina ei ole omissa käsissä. Wilburin orpokodissa elämä alkaa orpona tai päättyy raskauden keskeyttämiseen. Mutta sitä ennenkään ihmiset eivät välttämättä ole saaneet päättää tarinastaan itse: moni raskaus on alkanut vastoin kantajan tahtoa. On kiinni myös onnesta, minne lapsi adoptoidaan – ja vaikka moni vaihtoehto olisikin yhtä hyvä, erilaisissa perheissä saa kuitenkin ohjattavakseen erilaisia elämänkulkuja.

Päähenkilö Homer ei varmastikaan valinnut sitä, että päätyisi rakastumaan ystäväänsä Candyyn ja tekemään tämän kanssa salatun lapsen. Aivan yhtä vähän Candyn aviomies Wally valitsi halvaantumistaan sodassa, vaikka valitsikin innokkaasti sotaan lähtemisen. Homerin ja Candyn lapsi varttuu koko kolmikon kasvattamana liki kaikkien uskoessa, että hän on Homerin ja Candyn orpokodista adoptoima poika – mitä hän elämäntarinassaan valitsee, kun lähtökohta on tämä?

Lopulta Homerin täytyy asettua orpokotiin jatkamaan Wilber Larchin työtä, vaikka hän tätä loppuratkaisua vastaan pitkään kamppailikin. Vanha lääkärikään ei muuten voinut lopussa päättää elämästään: addiktina hän kuoli tahattomaan eetterin yliannostukseen. Kaikesta tästä huolimatta tarinassa menee jonkinlainen myönteinen pohjavire: vaikka elämäntarinansa tapahtumista ei aina voikaan päättää, voi kukin päänsä sisällä kertoa tarinaa ja sen merkityksiä uusiksi. Näin pystyy asettumaan osaksi tarinaa, jonka käänteitä ei olisi itse valinnut.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *