Leavings-tarinoita: Älä itke, Baby Jane

Leevi and the Leavingsin toinen albumi Mies joka toi rock’n’rollin Suomeen (1981) erosi edeltäjästään mm. tempoillaan ja ylipäätään rokkaavuudellaan. Parisuhteista ja rakkaudesta laulettiin yhä – niin kuin loppuun saakka – mutta nyt teksteissä oli vähemmän passiivista menetysten suremista ja enemmän vaikka sitten tuhoontuomittua toimijuutta lemmen äärellä.

Tarinankerronnan kannalta mielenkiintoinen laulu on albumin toiseksi viimeinen raita ”Älä itke, Baby Jane.” Se voisi olla kertomus kaltoinkohdellusta ja onnettomasta tytöstä, mutta itse asiassa kaikki mahdollinen kaltoinkohtelu onkin luultavasti vain kertojahenkilön mielikuvitusta. Kaksi ensimmäistä säettä pysyvät vielä yhteisesti periaatteessa tarkastettavissa olevissa havainnoissa, kun kuvataan kadun toisella puolella pimeässä kasetteja kuuntelevaa tyttöä. Jo kolmas säe karkaa tulkintoihin ja kuvitteluun: ”tai seisot ikkunassa pakotietä etsien.”

Hupaisaa on, että kertojahenkilö tunnustaa, että ”en edes tiedä mitä mietit kun sua kuule en”, mutta tämä ei ole yhtään jarruttanut fantasiointia. Kuvittelun roolia korostaa sekin, että Sundqvist alkaa käyttää kaikkien tuntemaa satukuvastoa kertojahenkilön ajatuksenjuoksun avaamiseen: ”ei iso paha susihukka sua kiinni saa” ja ”sut paha äitipuoli huoneeseesi lukitsee.” Vaikka Tähtäpäähän linnan tornin vankina ei suoraan viitata, se saattaa tulla helposti mieleen.

Ensimmäisellä kerralla kertosäkeessä toivotaan, ettei Baby Jane – nimi joka kertoja lienee antanut vastapäätä elävälle tytölle aivan itse – itkisi. Kertosäkeeseen uudestaan tultaessa kertoja anelee jo, ettei Baby Jane hyppäisi. Kuvatuissa tapahtumissa ei oikeastaan ole sellaista, joka antaisi odottaa hyppäämistä, mutta ehkäpä kyseessä on taas mielikuvituksen voima ja yhteisestä tarinavarastosta tällä kertaa sadun sijaan traagisen lopullinen ratkaisu.

Kaiken kaikkiaan ”Älä itke, Baby Jane” ei olekaan tarina kenestäkään Baby Janesta, vaan vilkkaan mielikuvituksen kaikille tuttujen kulttuuristen elementtien avulla kertomasta tarinasta.

Kategoria(t): laululyriikka Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *