Keltainen kirjasto #145: Mutta suurin kaikista

Joskus tuntuu vaikealta uskoa, että ihmiset aidosti uskoisivat yliluonnollisiin asioihin ja kuolemanjälkeiseen elämään. Enimmän osan ajasta maailma tosin osoittaa, että kaikki ovat jollakin tavalla epärationaalisia sekä yhdessä että erikseen. Tätä merkintää muuten kirjoitan 14.3., viikolla jolloin koronavirus on alkanut toden teolla vaikuttaa Suomessa. Vasta jälkikäteen tiedämme, mikä oli tai olisi ollut järkevää.

Elämän ja kuoleman kysymysten kanssa askarrellaan myös Graham Greenen romaanissa Mutta suurin kaikista. Tarinan päähenkilö, virkamies Scobie on maallisessa elämässään mitä hankalimmissa ristiriidoissa: vaimo on tyytymätön miehensä asemapaikkaan ja elämäänsä, rahat eivät riitä mutta paikalliselta rikolliselta saisi lainaa, velvollisuudentuntoa ja oikeudentuntoa on työssä samanaikaisesti hankala toteuttaa.

Scobie tekee vaimonsa tyytyväiseksi ja hankkii rahat, joilla kykenee lähettämään hänet toisaalle mielekkäämpään elämään. Pian aivan pyytämättä tulee tilaisuus myös jatkuvaan aviorikokseen.

Jos todella uskoo, että ilman synninpäästöä joutuu ikuiseen kadotukseen tai jos todella uskoo, että kuolemansynnin tilassa ehtoollisella käydessään tekee anteeksiantamattoman rikkeen, kai hankkisi synninpäästön tai jättäisi ehtoollisen väliin, vaikka pappi tai muut ihmiset ympärille paheksuisivat. Scobie ei kuitenkaan niin tee. Näin on Mutta suurin kaikista on tarina ihmisen järjettömyydestä – ainakin minulle.

Jos todella uskoo, että itsemurha vie kadotukseen, sellaisen kai jättäisi tekemättä – paitsi jos voi niin pahoin, että usko voivansa enää pahemmin voida. Scobie kuitenkin lavastaa itsemurhansa sydänkohtaukseksi. Hän tekee sen huolellisesti ja harkitusti. Onkohan tämä sittenkin tarina siitä, miten muiden ihmisten tuomio ja vallitsevat normit voivat saada ihmisen valitsemaan ikuisen kadotuksen – kunhan muut vain eivät huomaa?

Mutta pakko uskoa että ihmiset ovat harvoin täysin järkeviä olentoja.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *