Keltainen kirjasto #175: 1934

Alberto Moravian 1934 on tarinoiden kannalta todella kiehtova.

Aluksi nimittäin näyttää siltä, että päähenkilö kehittelee kokonaan päässään epätoivoisen romanttisen tarinan kohtaamastaan naisesta, ja uskoo tämän tahtovan tehdä kaksoisitsemurhan rakastajansa – siis 1934:n päähenkilön – kanssa. Aluksi tämä tuntuu epäuskottavalta: onhan mies Moravian hahmoille tyypillisellä tavalla rehellisen työn puutteessa liian joutilas mies ja siten ehtii fantasioida vaikka mitä. Hänen tavoitteensa on saada epätoivon kokemuksesta ”normaali tila”, eikä se voi olla merkki juuri mistään kuin aika mukavasta elämästä.

Hetken kuitenkin vaikuttaa siltä, että hänen päässään kehittelemänsä tarina on totta – ainakin olennaisilta osiltaan.

Mutta pian toiset alkavat kertoa tarinoita. Mies joutuu hämmennyksen valtaan, kun nainen lähteekin ja lomapaikalle saapuu tämän kaksoissisko heidän äitinsä kanssa. Sisarukset ovat luonteiltaan kovin erilaisia, ja jälkimmäinen sisko kertoo ensimmäisestä taas omanlaistaan tarinaa ja kietoo miehen eroottiseen tarinaan itsensä kanssa.

Tai sitten nämä sisarukset ovat sama henkilö. Oikeastaan riippumatta siitä, onko näin, on kuitenkin selvää, että kaikilla tässä tarinassa on kaksoiselämänsä ja niiden pitkälti yhteensovittamattomat tarinat.

Todella kiehtovaa.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *