Keltainen kirjasto #182: Erottamattomat

Bruce Chatwinin ensimmäinen teos Keltaisessa kirjastossa on romaani Erottamattomat. Se kertoo kaksosista – se kertoo itse asiassa koko heidän elämänsä. Mutta mistä heidän elämänsä tarina kertoo? Se ei minulle selviä.

Mikäli ajoitan tarinan oikein, se alkaa 1800-luvun lopulta ja päättyy jonnekin 1900-luvun jälkimmäiselle puolikkaalle. Se on kieltämättä hurja muutoksen ajanjakso ainakin länsimaissa: talouskasvu, teollisuus- ja palvelutuotannon suhteen muutos, sodat muokkasivat kaikki maailmaa verrattain lyhyessä ajassa.

Tämä näkyy kaksostenkin elämäntarinassa. Maailmansodat liittävät heidän kotikylänsä ulkomaailmaan eri tavalla kuin ne ovat aikaisemmin siinä olleet kiinni. Tekniikan kehitys näkyy siinä, että tarinan alkupuolella arastellaan koneellista maataloutta mutta lopussa toinen veljeksistä pääsee toteuttamaan yhden haaveensa ohjaamalla lentokonetta.

Mutta kertooko Erottamattomat tästä muutoksesta? En oikein tiedä.

Veljekset ovat identtiset kaksoset, mutta kokemukset muovaavat heistä osin erilaisia. Lopulta he eivät ole yksi ihminen kahdessa kehossa, vaikka alussa voikin siltä vaikuttaa eikä heidän lopussakaan oikeastaan tarvitse paljon keskustella. Wikipedian mukaan Richard Utz katsoo, että Erottamattomia voi lukea myös kirjoittajansa omaelämäkerrallisena utopiana, jossa veljekset edustavat Chatwinin biseksuaalisia subjektipositioita.

Se pitänee paikkansa. Se kuitenkin vaatii kirjoittajan tarinan lukemista romaanin rinnalla – tai ainakin sen tuntemista. Itselläni on tapana asettaa kirjoittajan elämä tarina syrjään, kun luen hänen kirjoittamiaan tarinoita. Näin tämä Utzin lukutapa jää minulta tavoittamatta, enkä siten voi lukea kaksosten tarinaa Chatwinista kertovaksi.

Eli en tiedä, mistä Erottamattomien tarina kertoo, vaikka tapahtumat on toki kuvattu hyvin selkeästi. Tekeekö se tarinasta huonomman? Ei. En vain tiedä, mistä tapahtumien kokonaisuus kertoo.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *