Keltainen kirjasto #47: Pitkä laakso

Novelli ei ole koskaan ollut tarinamuodoista suosikkini. Olen suosinut aina romaania. En tiedä miksi. Kotilajityypissäni eli tieteiskirjallisuudessa varhaiset klassikot ovat kuitenkin novelleja – ja onhan totta, että jos tarina rakentuu jonkin kirkkaan novumin varaan, novellimuoto on perusteltu valinta. Kovin moni tieteiskirjallinen novelli ei ole hyötynyt siitä, että se on venytetty romaanin mittaiseksi.

John Steinbeckin Pitkä laakso on novellikokoelma. Sen tarinat ovat varsin kiinni arkitodellisuudessa lukuun ottamatta novellia ”Pyhä Katy-neitsyt”, joka kertoo pyhimykseksi matkalla olevasta siasta – vai ovatkohan tapahtumat sittenkin kovin arkisia mutta etäistämällä hämärrettyjä?

Pitkän laakson novellit tuovat mieleen Gösta Sundqvistin laulutekstit – eivät välttämättä tyylillisesti, vaan siksi että molemmat esittävät tarinansa melko neutraalisti jättäen arvostelmat vastaanottajalle. Pitkä laakso kuitenkin jakaa ajallisen ja paikallisen vierauden monien varhaisten Keltaisen kirjaston teoksien kanssa: esimerkiksi novellissa ”Murha” mies ampuu vaimonsa rakastajan sänkyyn tämän viereen. Viranomaiset antavat ymmärtää, ettei seuraamuksia tule lopulta koitumaan, ja vaimon kanssa palataan suorastaan korostetun arkiseen arkeen. Mitä tästä tulisi pohjoismaisen hyvinvointivaltion tietotyöläisen ajatella? Mitä tällaisesta ajatteli 1920-luvun amerikkalainen maanviljelijä pienessä kylässä? Oliko tämä aivan tavallista ja tavoitteliko kirjoittaja jotain tiettyä reaktiota lukijasta?

Tällaista ihmettelyä ei herätä kokoelman avaava ”Krysanteemit”. Sen teemat ystävällisyydestä ja sen hyväksikäytöstä ovat yhä luettavissa, vaikka ei tietäisi juuri mitään puutarhoista tai kattilanpaikkaajista – tai ainakin luulen niin, vaikka jokin tarinan taso saattaakin olla täysin tavoittamattomissani. Kun lukijan esiymmärrys ja tarinan miljöö eivät käy yhteen, tarinat eivät olekaan enää tarinoita henkilöistä ja tapahtumista, vaan myös historiallisista ajankohdista ja kulttuurisista käytännöistä.

Kategoria(t): Keltainen kirjasto Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *